петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Два разговора: За един българо-американски спектакъл и за финансирането на театрите

Два разговора: За един българо-американски спектакъл и за финансирането на театрите

Един българо-американски театрален проект има амбицията да е не само забавление, но и кауза. За постановката „Под вода“, дело на малки независими формации от България и САЩ, разказа българската актриса Мадлен Чолакова.

Спектакълът е на Студио за документален театър VOX POPULI, съвместно с американската театрална компания Built for Collapse. Той е дело на режисьорите Неда Соколовска (България) и Саназ Гажарахими (САЩ).

Постановката изследва проблемите с водата на планетата ни, нейното значение и промените, до които води нейният недостиг. Идеята за нея възниква след съвместно проучване на терен миналото лято в село Водица, Попово.

Покрай въпрос за финансирането на проекта, Мадлен Чолакова заговори и за финансовата култура на родната гилдия, която според нея е нулева.

„Това, което липсва в България е знание за финансирането. Ние си мислим, че това не ни е работа и оставяме решенията в ръцете на хора, които не разбират от нея“, възмущава се тя.

Чолакова припомни, че в САЩ, например, има значителни облекчения на данъците за спонсорите, като е работа на самите театри да ги откриват.

„За 20 и няколко години нищо и никой в гилдията не се е променило“, добави тя, като разказа, че е изживяла истинско дежа вю, когато преди няколко години се върнала в България.

В студиото на еМисия България гостува и Марио Николов, бившия директор на Музикалния театър, който сега е пред закриване заради липса на приходи. Николов е уволняван два пъти, върпеки че по негово време театърът е бил с най-големи приходи.

Той разказа подробно за модела на финансиране у нас и в чужбина.

По думите му публиката у нас е същата на брой, а покупателната й способност не е нараснала.

„Не може да се каже колко струва една постановка“, каза Николов и коментира като абсурдни някои от идеите в реформата в сценичните изкуства.

Какво и от къде трябва да се промени – чуйте мнението му в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …