четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дуалното обучение у нас – една все по-успешна формула

Дуалното обучение у нас – една все по-успешна формула

59 фирми участват в т.нар. дуално обучение, докато само миналата година те са били едва пет.

Това разказа Петя Евтимова, ръководител на проекта Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за разрастваща се у нас образователна възможност, която комбинира теория с практика чрез стажове и реална работа в различни компании.

Системата бе въведена едва през 2015 г., но резултатите до днес са повече от задоволителни, смята Евтимова. Тя даде пример с това, че вместо в очакваните 3-4 училища, тази година програмата е стартирала в цели 14. Разработват се и се утвърждават и нови учебни програми.

Евтимова припомни изследване на Българската стопанска камара, според което у нас има сериозен недостиг на специализирани кадри в над 190 професии от широк спектър, като най-засегнатите браншове са електротехника, машиностроене и туризъм. Именно от тях са започнали и програмите.

Експертът разказа още, че са стартирали с големи компании от определен бранш, които по думите й са готови да инвестират в обучение на свои бъдещи кадри, тъй като нямат полза да наемат когото и да е просто за да му плащат минималната заплата.

Според Евтимова е много важно дуалното обучение да не остане само проект. Затова те работят с МОН, предлагайки създаването на законови предпоставки системата да работи гладко.

На самите ученици според наблюденията й им е изключително интересно: те са доволни както от възнагражденията и опита, които получават, така и от факта, че компаниите ги „обикват“ и полагат специални грижи и внимание за тях.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …