понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дуалното ИТ обучение като решение за кадровия недостиг в сектора

Дуалното ИТ обучение като решение за кадровия недостиг в сектора

Един от най-успешните и бързоразвиващи се сектори у нас – този на информационните технологии, който за последните пет години зае най-голям дял в българската икономика и в който на практика няма безработица, изпитва все по-сериозен глад за квалифицирани професионалисти. Само за миналата година недостигът на кадри е над 40 хил. души.

Възможното решение на проблема е чрез т.нар. дуално образование в гимназията, за което в еМисия България разказа Стамен Кочков, председател на организацията Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Организацията се надява от догодина да стартира пилотни центрове със собствена програма, като амбициозната й цел е до пет години след старта да е обучила по около 6000 деца на година.

От БАСКОМ са убедени, че в рамките на две до три години учениците могат да придобият софтуерни умения на ниво младши специалист, с които да започнат работа. Освен технически, програмата преподава и т.нар. „меки умения“ – различни видове мислене, комуникативност, предприемачески дух и т.н. – където, според Кочков, има доста празнини в образователната ни система.

Той уточни, че за децата, които биха искали да се квалифицират, всичко това ще е допълнително натоварване и съответно ще изисква силна мотивация. Част от нея би могъл да бъде фактът, че средните заплати при нас са четири пъти над средните за страната, посочи експертът.

Кочков обясни, че програмата им е минала за одобрение през държавните институции и се обсъжда с Министерството на образованието.

По думите му това е дългосрочен ангажимент, който няма как да се случи бе участието на институциите и държавата, като от БАСКОМ настояват тя да подкрепи финансово проекта им до създаването на повече центрове в страната.

Освен със собствени финанси, бизнесът – уточни той, е готов да помогне и с обучение и предоставяне на преподаватели. Технологичната част на програмата пък ще бъде обновявана ежегодно, поради динамичните промени в ИТ сферата.

Отделно компаниите са готови да предоставят стажове при тях – нещо, което и е момента съществува за студенти, но в доста по-ограничен мащаб.

Чуйте целия разговор със Стамен Кочков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …