петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Друмев – 20 години в НДК без лев от държавата, Боршош 2 години в НДК – 20 млн. загуби

Друмев – 20 години в НДК без лев от държавата, Боршош 2 години в НДК – 20 млн. загуби

Бившият директор на НДК Христо Друмев, който оглавява културната институция в продължение на 23 години, коментира скандала с милионите левове загуба, регистрирани през двегодишното управление на новия директор Боршош. Именно с този мотив той беше уволнен от поста от министър Лиляна Павлова, а ден по-късно, отново върнат на шефската позиция от премиера Борисов.

„Обвиняват ме, че съм превърнал НДК в средище за гащи и чорапи. Да, когато хората изнемогваха, аз им отворих възможност с инициативата „Произведено в България“. Много от тях успяха, станаха износители. Но ние направихме и други изложения – за туризма, за книги, реклама, архитектурната изложба. НДК освен в Национален дворец на културата се превърна в Конгресен център“, заяви Друмев.

„Ние доказахме, че държавно предприятие, ако се управлява добре, може да бъде печелившо. Всички ремонти бяха за наша сметка, не сме искали лев от държавата“, категоричен е бившият директор на НДК.

Той разкри и каква е причината да бъде сменен принципала на НДК – културното министерство и тогавашния министър Вежди Рашидов, то да се прехвърли към отговорностите на Томислав Дончев. Според Друмев, виждайки загубите, които се генерират от Боршош, настоящият вицепремиер не го уволнява, а си затваря очите и отпуска милиони на директора. Същото се получава и при наследничката на Дончев в служебния кабинет – Деница Златева.

Горкият Боил Банов – коментира Христо Друмев положението на новия министър Боил Банов, след като НДК беше върнато към министерството на културата като принципал.

Вижте целия разговор за далаверите в НДК в следващото видео!

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …