понеделник , 25 юни 2018
Начало / Оздравей / Другата гледна точка за бъдещето на Трън – в „О!Здравей“

Другата гледна точка за бъдещето на Трън – в „О!Здравей“

Ще умре ли Трън? Филмът на Патрик Смитьойс, в който авторът и еколози се тревожат какво ще се случи с мистичната природа на Трънския край, ако там започне златодобив, едно от най-токличните производства, е гледан над половин милион пъти до момента.

Авторът, който е холандец, който от години живее у нас, задава тези въпроси, които би трябвало да си задаваме ние: Каква е ползата на гражданите да се разработва едно национално богатство и ресурс, ако това е в ущърб на природата? Защо живеем в най-богатата страна в Европа, а сме най-бедни?

След премиерата на филма по Би Ай Ти Българската минно-геоложка камара и инвеститорите поискаха право на отговор.

Според тях днешните технологии позволяват много по-чисто производство от това преди години. Вижте тяхното видео, в което експерти обясняват и защитават другата гледна точка:.

Вижте и анамнезата на Соня Момчилова за реанимацията на минното дело в Трън. В свикания пред нея импровизиран консилиум участват трима експерти, които обясняват перспективите пред Трън от различни гледни точки. Според тях във филма има редица неверни факти:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …

5 коментара

 1. Цветелина

  Напълно Ви подкрепям Катерина! Хората, които искат мината, не се интересуват от здравето и живота на хората, още по-малко от красотата и чистотата на природата.
  А що се отнася до „неутрализирането“ на урана….“Viki“ Япония е доста по-напреднала технологично от България, но май не можаха да наутрализират радиацията от Факушима. Моляте посочи поне 1 пример, в който някой е успял.

 2. Катерина, струва ми се, че за уран трябва да говорят специалисти. Дали има уран,и ако има в какво количество, какви модерни технологии има, чрез които да се неутрализира…, са специализирани въпроси.
  Преди да се говори за „последствия от минната индустрия“, може да се говори за последствия от вредните емисии от автомобилите и изключително мръсния въздух в големите български градове.
  В
  Трън трябва да има и поминък за хората. Жалко е да се чете в официални, че всички предприятия, които са работели, вече са затворени. Това ли е бъдещето на този край?

 3. Катерина

  🙂 Г-н Захариев,
  аз съм обикниовен човек, кото не живее в Трън. Живея на село 🙂 Нито общинските съветници, нито „групичките“ от там са ми познати, нито ме интересуват личните ви конфликти с тях, ако имате такива. Темата е съвсем друга. Казвам само какво НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА СЕ СЛУЧИ С ТРЪНСКО 😉

 4. Иван Захариев

  Кой народ госпожо Катерина? 10-те човека от Трън, които владеят всичко? Или криминално проявените двама общински съветници ? Или групичката около ОТ, които продадоха земите на Трън на арабски инвеститори?

 5. Катерина

  Какво виждаме тук:

  1. Петима „експерти“ на Минно-геоложката камара – хора, които получават пари от г-н Цоцорков (собственик на концесията в Трън)
  2. Пиарът на Асарел Медет (компанията на г-н Цоцорков, собственик на концесията)
  3. Лекарка, работеща в онкологичната болница в Панагюроще (собственост на същият г-н Цоцорков)

  Тези хора със своите финансови интереси застават срещу НАРОДА в чийто домове искат да направят хвостохранилище!
  Всички знаят за последствията от минната индустрия. НЯМА човек, който да не е наясно за какво става дума!
  За какво ЗДРАВЕ говорим тук и дали мястото на тези хора е в ЗДРАВНО предаване?
  Що за смешка е това? 🙂
  И не – темата за уран не „вълнува“ местните жители. Те знаят, че там има уран, защото много от роднините им са работили във въпросната мина Злата. Те просто не искат мина в домовете си. Просто и ясно.