понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Древни цивилизации и креативен туризъм – Сергей Игнатов за връзката между тях

Древни цивилизации и креативен туризъм – Сергей Игнатов за връзката между тях

В София се проведе първият Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. На него учени, политици и високопоставени особи дискутираха връзката между археологията и туризма, защитата на националните културно-исторически паметници и използването им при рекламирането на страните като туристически дестинации.

По тези теми в еМисия България разговаряхме и с египтолога и бивш образователен министър Сергей Игнатов.

Според Игнатов не може да съществува археология и история сама за себе си, тя би била достояние само на една затворена общност от учени и изследователи.

„Днес тези науки вървят ръка за ръка с културния туризъм. Това движение на хора в световен мащаб е насочено не просто към плажове и зимни курорти, но и към този обмен на култура“, казва той.

Интересите на едните и другите обаче често се бият и затова има сложни системи за организация и защита на културните паметници, като Египет е изключително добър пример за това с неговата специално създадена служба, която отговаря за всичко от разкопаването до опазването на архитектурното наследство, вкл. със специална полиция, дава пример египтологът.

Можем само да се поучим от този опит, тъй като сме една от страните с огромно антично богатство и смея да твърдя – с най-добрата праистория в Европа, категоричен е Сергей Игнатов.

Според него най-важното обединяващо послание на древните цивилизации е във всеобщата им вяра, че животът на човек продължава и след смъртта на физическото тяло – нещо, което е способно да промени гледната точка и взаимоотношенията в човешките общества.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …