неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Драгомира Капитанова за посланията на Барак Обама при последната му обиколка в Европа

Драгомира Капитанова за посланията на Барак Обама при последната му обиколка в Европа

Продължава последната обиколка на американския президент Барак Обама в Европа преди да предаде властта на Доналд Тръмп.След Гърция е ред на Германия. Това е шеста и последна визита в страната като президент на Съединените щати.

Посланията по време на т.нар „лебедова песен“ на Обама – коментира в еМисия България международният ни редактор Драгомира Капитанова.

„Последните посещения на отиващия си американски президент са много важни първо, като, послания, които ще отправи, и най-вече в избора на държави, защото мнозина очакваха Обама да посети Великкобритания или Франция заради близките исторически отношения. Вчера в Гърция Обама изнесе и последната си публична реч“, отбеляза Капитанова.

Тя посочи, че посрещането на Обама в Гърция определено не бе посрещнато еднозначно от гърците, като дори имаше протести и сблъсъци. По думите ѝ това е така, защото в исторически план отношенията между Гърция и САЩ са сложни.

„Част от гърците не харесват САЩ, защото смятат, че те стоят зад военната хунта, черните каски, и смятат, че Вашингтон по някакъв начин се опитва да се меси във вътрешните им работи. Не трябва да забравяме, че САЩ и Западна Европа за мнозина олицетворение на тройката международни кредитори, които в Гърция не се възприемат добре“, изтъкна международният ни редактор.

По думите ѝ посещението на Барак Обама бе интересно, защото оттам той се опита да отправи 2 важни послания – че трябва да продължи спасителния план, за да успее наистина Гърция да излезе от кризата, и, от друга страна, е ключово да посетиш люлката на демокрацията в края на мандата си.

Това послание, според мен, бе послание към новия президент – колко важна е демокрацията в днешния свят, подчерта Драгомира Капитанова.

Тя допълни, че същевременно в Германия Обама е бил приет много по-добре.

„Освен с германския канцлер Ангела Меркел, за която Обама каза, че е един от най-близките му съюзници, американския преиздент ще разговаря в петък в Берлин и с лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Испания. Това е доста ключово, защото той не посети тези лидери в техните държави, а са привикани да отидат в Германия“, обобщи Капитанова.

Ще има ли приемственост между Барак Обама и новия президент на САЩ Доналд Тръмп – вижте анализа на международния ни редактор Драгомира Капитанова във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …