понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Драгомира Капитанова за новата ключова победа на Меркел

Драгомира Капитанова за новата ключова победа на Меркел

Консервативната партия на Ангела Меркел, спечели трета поредна изборна победа от началото на годината, този път – в най-многолюдната провинция на Германия. Това стана на провелите се на 14 май местни избори в провинция Северен Райн-Вестфалия.

„Социологическите прочувания преди изборниш ден показваха изравнение сили и се очакваше традиционно социалдемократите да спечелят, понеже от дълги години управляват в местния парламент“ – разказва Драгомира Капитанова, международен редактор на Би Ай Ти.

„Но според предварителните данни от изборите, християндемократите са спечелили с малко над 33 %, а социалдемократите са след тях с 31.3 от подадените гласове. На трето място със своите 12.6 % са свободните демократи – един много предпочитан партньор за християндемократите. На четвърто място е евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“  – 7.4 %. а веднага след тях се нареждат Зелените, които търпят сериозен крах, понеже са събрали едва 6.3 от гласовете в провинцията. Що се отнася до левите, то те най-вероятно няма да успеят да влязат в новия парламент, понеже бариерата за влизане е 5%, а те са събрали 4.6, което им е недостатъчно“ – коментира резултатите Капитанова.

„Това разбира се, не са окончателните резултати, който ще бъдат ясни едва в края на деня, но не се очакват големи разлика в прогнозните и реалните даннни от изборите. Трябва да отбележим че с този си резултат „Алтернатива за Германия“ успява да влезе в тринадесети местен парламент подред.

„Ако направим сравнения с предишни изборни резултати в провинцията, ще забележим, че има голям спад при социалдемократите, докато при християндемократите има сериозен възход. Не трябва да забравяме, че това е най-голямата германска провинция и ако видим същия вот на парламентарните избори, това ще означава твърде много гласове за християндемократите “ – пояснява Капитанова.

„Според Мартин Шулц, резултатите са удар за социалдемократите, но има още пет месеца до националните избори през есента и нищо не се знае. Към момента проучванията показват преднина на партията на Ангела Меркел. Но е важно, с какви резултати ще излязат Свободните демократи, защото са предпочитан партньор за коалиция, вместо „широка коалиция“ със социалдемократите“ – заключва Капитанова.

Какво още сподели Драгомира Капитанова за изборните рзултати в Германия, вижте в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …