четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Драгана Больевич за чистките на магистрати и дългогодишните проблеми на правосъдието в Турция

Драгана Больевич за чистките на магистрати и дългогодишните проблеми на правосъдието в Турция

Нито една демокрация, дори когато е застрашена от военен преврат, не може да се бори срещу него чрез нарушаване на човешките права и да провежда репресии в такъв мащаб.

Това заяви в интервю за Би Ай Ти Драгана Больевич, генерален секретар на Европейската организация на съдиите и прокурите за демокрация и свобода, коментирайки масовите чистки сред магистратите в Турция.

Тя припомни, че организацията, която представлява, както и много други асоциации по света, са предупреждавали от години за проблемите на правосъдието в Турция.

„Един от основните проблеми е, че от години съдии, които съвестно са вършели работата си и са защитавали човешките права, са били преселвани на хиляди километри от местоживеенето си, даже и с цената на това да не живеят заедно със семействата си“, даде пример Больевич, според която това се е случвало напълно произволно. Тя даде и други примери за магистрати, „наказани“ с арести за това, че са действали по закон и съвест.

Според Больевич бързата реакции на турските власти е много необичайна, като най-вероятно е имало предварително подготвени мерки и списъци с хора за отстраняване с цел да се предприеме финалното прочистване на турския елит. „Тези списъци вероятно ще се увеличават, ако имаме предвид това, на което бяхме свидетели досега. Но фактът, че вече са уволнени над 60 хил. души, няма как да бъде пренебрегнат“, заяви тя.

Според Бьолевич особено тревожен е фактът, че голям брой съдии от административните съдилища са отстранени от длъжност и задържани, а именно това са съдилищата, които определят законността на действията на държавните органи.

Какви още мерки са били подготвяни още преди да се случи превратът, за какво ще бъдат съдени съдиите, от кои нива на системата идват и възможно ли е да бъде въведено смъртното наказание – чуйте в целия разговор във видеото:

Това е голям удар върху правовата държава, чиито основни принципи са суспендирани, коментира и от българска страна съдия Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България, който веднага излезе с позиция срещу случващото се в съдебната система в Турция.

Давам си сметка, че въпреки всичките ни недостатъци, сме много по-демократична държава, заяви тя.

Според нея обаче единодушната международна реакция няма никакво значение за властта в Турция, след като там бе суспендирана Европейската конвенция за правата на човека и се говори за връщане на смъртното наказание.

Никой не счита, че всички са невинни, но начинът, по който бяха уволнявани и арестувани тези хора, противоречи на всякакви принципи на Конвенцията и на основни правила за правата на човека на ООН, категорична бе съдия Нели Куцкова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Сбогом моя,Турция!
    Демокрацията се оказа лъжа.Зачитането на свободата и човешките права се оказа лъжа.Политиката се оказа лъжа.Новият свят в който вярваха добрите хора се оказа лъжа.Чистият свят-свел глава пред един диктатор непосвенил се да заложи на карта една просперираща Турция.
    Нищо не може да оправдае слепотата на един народ и на цял един свят…загиващ свят!
    Сбогом моя,Турция!