неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Стоян Бараков: Скоро няма да има разширяване на ЕС със страни от Западните Балкани

Доц. Стоян Бараков: Скоро няма да има разширяване на ЕС със страни от Западните Балкани

Берлинският процес има за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните, които се стремят към членство в съюза – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Този петгодишен процес, стартира през м. август 2014 г., когато германският канцлер Ангела Меркел и президентът на страната Йоахим Гаук излизат с инициатива за ускоряване на европейската интеграция на страните от региона.

„Има три неща, които не могат да се скрият – казваха османлиите – това са любовта, кашлицата и сиромашията.“  – прекрасен цитат на Иво Андрич – първият Нобелов лауреат за литература на Балканите. Пречупваме тези слова през актуалностите – любовта на Балканите към ЕС, кога кашлящите страни от периферията на Стария континент ще поемат глътка въздух и ще преборят сиромашията със свежи европейски средства. Темата „Западни Балкани“ анализират доц. Стоян Бараков, преподавател по международни отношения и и Първан Симеонов – политолог.

„Големият проблем на Западните Балкани е податливостта на внушения – религиозни и етнически. Проблемът на ЕС не е в задния двор, а в сърцето на Европа. Най-големия проблем в свръхамбициозността на Борисов, е да не се изложим. Правилно е нашето позициониране преди председателството, но трябва да внимаваме“, коментира Първан Симеонов.

Според доц. Стоян Бараков скоро няма да има разширяване на ЕС със страни от Западните Балкани.

„Само фактът, че Юнкер преди встъпването си в длъжност заяви, че никоя държава от Западните Балкани няма да влезе в Европейския съюз, говори достатъчно. Няма шанс България да повлияе за интегрирането на държави от Западните Балкани. Това не означава, че България не трябва да се опита“, заяви Бараков.

„Косово е невралгична зона, да не говорим за Македония, където има етнически и религиозни разделения. Има външни сили, които се възползват от това. Защо допуснахме в България да не се знае нищо за Македония и да се говори с насмешки и патриотарство за Македония. Важно е да се подпише този договор за добросъседство между Македония и България, за да не оставяме миналото да диктува бъдещето“, допълни Първан Симеонов.

Доц. Стоян Бараков заяви, че трябва да се работи по сближаване на отношенията между България и Македония

„Ако подпишем договора за добросъседство на 2 август, ще бъде много добър знак. Ако на Илинден тези държави, които заради лоша политика се разграничиха, започнат да стоплят отношенията си чрез този договор, това ще отвори пътя на Македония на запад. Със сигурност ще има обаче провокации от страна на Македония“, категоричен е доц. Стоян Бараков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …