събота , 21 юли 2018
Начало / Хайд Парк / Доц. Стефан Дечев: В Скопие надделя прагматизмът и решителността Македония да е част от ЕС и НАТО

Доц. Стефан Дечев: В Скопие надделя прагматизмът и решителността Македония да е част от ЕС и НАТО

В Скопие надделя прагматизмът и решителността на македонския премиер Зоран Заев и на кръговете около него, които държат Македония да е член на ЕС и НАТО, и именно това стои на преден план.

Това коментира доц. Стефан Дечев, предподавател по история от Югозападния университет, по темата с подписания исторически договор за добросъседство между България и Република Македония.

Според него всички други тълкувания и престрелки от медии, свързани с бившето правителство на ВМРО-ДПМ, трябва да бъдат оставени на заден план.

Той обърна внимание, че има нагласа да се говори по икономически и бизнес въпроси около подобни договори, но в случая историята не бива да бъде заобикаляна, като според него по-трудно ще бъде на македонската страна.

В отговор на въпрос ще бъдат ли пренаписвани историческите учебници, историкът заяви, че има много проблематични полета и в двете истории, които трябва да бъдат преразгледнани.

От два разказа става един, когато се уважават историческите факти и не се правят изводи, угодни на национално-политическите идеологии, заключи доц. Дечев.

Той припомни, че терминът „обща история“ е допуснат в преамбюла и в чл. 8 на договора.

В предаването по скайп се включи и университетският преподавател Звонко Димовски от Македония, който коментира реакциите и различните гледни точки в родината си и това дали ще ратифицира македонският парламент декларацията след призива на ВМРО-ДПМ това да не се случва:

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …

Един коментар

  1. Деди Влади

    Въпросът който си задавам – А кой ще пренапише учебниците по История на България извън опеката на Руската АН? Щото това което учат днес учениците в средните училища е само „антифашистка борба“, „дружбата с СССР“, понеже „руснаците са ни освободили“ и нито дума за комунизЪма и кървавата му история в Русия и България.