петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Росен Цонев за застрашените от изчезване видове в България и Европа

Доц. Росен Цонев за застрашените от изчезване видове в България и Европа

Тази година за първи път се публикува Червен списък (Червена книга) на всички местообитания (хабитати) в Европа. Над 300 експерти допринесоха със своите знания и опит, за да се направи оценка на заплахите на континента. Учените са изследвали 490 морски, сладководни и сухоземни местообитания в 35 страни на Европа. Един от експертите и съавтор на книгата гостува в студиото на еМисия България и разказа подробности – доц. Росен Цонев.

„Опазването на видовете, дивата флора и фауна е все по-актуално в Европа. Навсякъде природата в Европа е увредена, видове изчезват. Преосмислена е концепцията за тяхното опазване. Не можем да ги опазим като забраним събирането на лова или събирането на блоки и цветя“, разказа доц. Цонев.

„Отдавна го има желанието да се изследват всички местообитания – дюни, ливади, пасища и гори, а също така и местообитанията в моретата и океаните, заобикалящи Европа“, посочи експертът.

Той разказа, че всички местообитания са оценени на европейско ниво.
„Включени са и държави като Норвегия, Швейцария и Западните балкани. Ако в България едно местообитание е застрашено, но във Франция е много разпространено, то няма да бъде включено. България е невралгична точка, защото страната ни е богата несъразмерно спрямо площта, която заемаме“, обясни експертът.

„Имаме сухоземни местообитания като бройка имаха държави като Франция, Италия и Испания. Като богатство на природни местообитания сме на едно от първите места в Европа, въпреки че териториално сме средна по размери държава в Европа“, добави той.

По думите на доц. Цонев най-застрашени са крайбрежните местообитания като дюните например, но причината не е само в туризма. Той добави и че 80% от тресавищата и торфищата са застрашени. Много от морските местообитания дори не са проучени доскоро.

Той каза, че оценяването е било по списък със заплахи. Едно от застрашените местообитания са били земеделски земи с ниска степен на обработване. „Много от видовете с цъфналите ниви с макове или рапица, са застрашени в Европа заради това интензивно земеделие с използването на пестициди“, подчерта експертът.

„Балансът се крие в законите. Те са добре направени. Отчетени са обществените интереси в тях, но големият проблем е, че винаги се намират вратички в тях“, добави още той и обясни, че това е документ, който ще повлияе на политиката на ЕС и промяна ще има.

Чуйте целия разговор с доц. Росен Цонев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …