четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Доц. Росен Стоянов за риториката на новите президенти в България и САЩ

Доц. Росен Стоянов за риториката на новите президенти в България и САЩ

Доц. Росен Стоянов от Нов български университет (НБУ) гостува в студиото на „Жива връзка“ и коментира риториката на новите президенти в САЩ и България – Доналд Тръмп и Румен Радев и участваме ли в ново политическо риалити.

„Доналд Тръмп отново заяви своето предизборно послание, което е предварително обмислено, написано и обсъждано. Докато репликата на Румен Радев, че на депутатите им остава една седмица е спонтанна. Колкото и различни тълкувания да има репликата на Радев беше бърза мисъл и реакция на момента“, коментира доц. Росен Стоянов.

„Трябва да си дадем сметка за театъра на политиката. Самият Тръмп вчера коментира профила си в Туитър. Може да се разчете като война с медиите, но отново закачливото, малко несериозно, но все пак допълва образа на Тръмп“, смята експертът.

„Речта му беше пропита с популизъм, но и с догми, които се проявяват в речта на политиците и особено на президентите. Той заяви изолационизъм посредством обръщане навътре. Това е заявка към световната общност. И преди двете войни миналия век, Америка беше изповядвала такава политика. Наистина пропагандни шаблони, пропити от популизъм“, добави още Стоянов.

Той припомни, че системата на управление на САЩ е балансирана в американската Конституция и че администрацията там е много силна.

„Едно е ясно – това е законно избраният американски президент“, добави експертът и припомни, че той е импулсивен и непредвидим за бизнес партньорите си, но вероятно на това дължи и успехите си.

Доц. Росен Стоянов посочи, че по време на срещата с премиера Тереза Мей ще се видят международни заявки за политиката му.

Той коментира и че според него подписания указ срещу „Обамакеър“ е започнал движение в тази посока. „Ще видим дали изцяло ще прекрати тази конкретна политика на Обама или просто ще я видоизмени“, добави преподавателят в НБУ.

„Ние и всички политици, ще трябва да се съобразяват с тази персона, щем, не щем“, добави доц. Стоянов.

Той коментира и посланията на новия български президент Румен Радев.

„Това е човек, който вдъхва респект на онези, които го познават. Той е с много бърза мисъл и много дисциплиниран. Очаквам бързо развитие на публичния му образ. Справи се изключителни добре по време на парада и това пролича и в речта му пред гвардейците. Репликата му към депутатите не беше толкова емоционална, а плод на работата му като военен. Това се дължи на бързата му реакция, особено свързана с поста му като пилот“, подчерта преподавателят.

Той е категоричен, че Румен Радев трябва да смекчи тона си към депутатите, защото сме парламентарна република.

„Вицепрезидентът е явен представител на БСП, но що се отнася до президента е от особено значение заявката му за независимост да се спази и заради честта на пагона“,

Според него изключително позитивно е това да има първа дама. „Това е и ролеви модел. Но е изключително важно да докажеш, че можеш да управляваш добре и семейство“, анализира доц. Стоянов.

Чуйте целия разговор с доц. Росен Стоянов от НБУ за риториката на новите президенти на България и САЩ в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …