понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Росен Стоянов и Ален Попович за политическите кампании в България и САЩ

Доц. Росен Стоянов и Ален Попович за политическите кампании в България и САЩ

За месец или два предизборна кампания не можеш да обучиш военен, например, да се държи подобаващо медийно, не можеш да създадеш харизма, не можеш да съставиш цялостен имидж на кандидата си. Що се отнася до американската практика, всички кандидати, с изключение на Тръмп, имат дългогодишна практика като политици, изхождайки от губернаторски, сенаторски позиции. Така че натрупването и наслагване на умения и компетенции, на свобода на движение дори пред камерата и опознаване на журналистите, с които ще се сблъскаш утре, дава самочувствие и лекота. Докато при нас нещата са в начален, ученически стадий.

Така коментира основната разлика на политическите кампании в България и в Съединените щати  доц. Росен Стоянов, преподавател по политическа комуникация.

„Тъй като минаха 2 от трите дебата в САЩ, ако си направим труда да ги изслушаме или прочетем какво са казали, ще установим, че Тръмп дава изключително сериозни заявки за икономическата, финансовата, социална сфера, за проблеми, за които има компетенцията според него, да реши. Въпреки това обаче на показ остава жълтината, която съпътства дебатите. Неговата кампания е асистемна, но заявката и посланията му са конкретни и прагматични. Що се отнася до нашата кампания, тя все още е в начален стадий и ми се ще да видя основните кандидати, които да сблъскат идеите си в дебати, за да разберем какво искат да ни кажат“, отбеляза още доц. Стоянов.

Същевременно дигиталният маркетолог Ален Попович коментира, че все още се подготвяме и се учим как се правят дебатите.

„Част от щабовете не се опитват да показват кандидатите си, съгласете се с мен, защото някои не са толкова подготвени, а подобен тип дебати изискват сериозна подготовка. Тишината понякога печели играта, защото имаме по-малко време за реакция. През 90-те години вестниците се печатаха в 3 ч. през нощта, пиарът и щабът звънеше на кандидатите и им казваше откъде ще им се обадят и какво биха ги попитали, а кандидатите винаги бяха подготвени. Днес обаче времето за реакция е малко, за да се подготвят“, категоричен бе Ален Попович.

„У нас партиите се състезават, а не ссамите кандидати, защото 1 месец е крайно нищожен като време. Винаги имаме кандидати без политическа подготовка, заставайки на това място изглеждат нелепо. Всички това критикуваме, но в крайна сметка не наказваме. А обществото трябва да наказва неподготвени кандидати и неподготвени теми, защото не е честно. Ние, като избиратели, в крайна сметка търсим обещания, които носят информация, а не търсим празни думи“, заключи Попович.

Вижте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …