четвъртък , 27 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Пламен Ралчев: Ердоган се опитва да направи Турция остров и да налага правила като негов главатар
TURCIA картинка

Доц. Пламен Ралчев: Ердоган се опитва да направи Турция остров и да налага правила като негов главатар

Новината за разрива между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и бившия вече премиер на страната Ахмет Давутоглу бе неочаквана, но в Турция текат процеси, които трудно могат да бъдат обяснявани в конкретен момент, без да се проследи общата логика. Контролът на медийния поток там е такъв, че не се учудвам, че досега не сме подозирали за размера на телещите напрежения в Партията на справедливостта и развитието.

Това коментира по темата в еМисия България доц. Пламен Ралчев, преподавател в УНСС.

По думите му Ердоган трайно и селективно подхожда към хората около себе си, като понякога дава, а друг път отнема шанс в процеса на стремежа си към акумулиране на повече власт.

В лицето на Давутоглу като лидер на Партията на справедливостта и развитието той навярно е съзрял известна заплаха, която в даден момент би могла да отклони симпатизанти и да сформира фракция в партията, отбеляза наблюдателят.

Според него Давутоглу е по-диалогичният и гъвкавият в преговорите с ЕС, докато Ердоган се стреми към праволинейност и е много по-малко склонен на компромиси и търсене на взаимни баланси.

Подозирам, че Давутоглу тихо ще се върне към академичната си кариера и няма да се занимава повече с политика, прогнозира Ралчев.

По думите му без дипломат от неговия тип, ЕС ще срещне много повече трудности в поведението си към Турция, но от друга страна ЕС не бива да се изолира или да допусне самоизолация на страната, тъй като това би я оставило изцяло извън контрол и би могло потенциално да е много повече в ущърб на Европа.

За мен е под въпрос дали наистина Ердоган иска сближаване с ЕС – според мен той се опитва да направи Турция остров и като негов главатар да налага правила, които се отразяват не само на него, но и на живеещите около него, коментира още доц. Пламен Ралчев, според когото турският президент ще продължи да се опитва да извива ръцете на ЕС.

Вижте целия му коментар:

Вижте също

DIMIVANOV картинка

Димитър Иванов: Съветвам ЦИК да въвлекат гражданите в изработването на разяснителни материали за изборите

Съветвам ЦИК да въвлекат обекта на техните грижи – гражданите – в изработването на тези …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *