неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Момчил Дойчев: Трябва да се намери балансът между свобода и сигурност

Доц. Момчил Дойчев: Трябва да се намери балансът между свобода и сигурност

„Ние знаем, че са ни обявили война, но още не можем да се организираме за силен и единен отговор. Тези неща ще се случват и занапред, това е безспорно“.

Това заяви в интервю за Силвия Великова по Би Ай Ти доц. Момчил Дойчев, преподавател в НБУ, който коментира атентатите в Брюксел.

В отговор на въпрос кой от всички атентати през последните години в Европа е „европейският 11 септември“, той отговори, че това е един колективен акт, една поредица за вселяване на страх, несигурност и недоверие в способността на институциите да реагират, за създаване на разделения в обществото и за подкопаване на европейските ценности.

Трябва да се намери балансът между свобода и сигурност, при който действително може да сработи една система за сигурност, ненарушаваща права и свободи, с които сме свикнали, смята доц. Дойчев.

Според анализатора ЕС се е провалил заради своята „свръхтолерантност“ и нежеланието да се правят реални стъпки към истинска интеграция на второто и третото поколение имигранти.

Дойчев посочи, че в мюсюлманските гета на Белгия, Франция и други европейски страни, от които излизат терористи и където общността (както в случая с Салах Абдеслам в Моленбек) им съдейства, работата на институциите не е свършена.

Той се съгласи и с думите от изявлението на премиера Бойко Борисов, че тези страни хвърлят милиони за социална помощ, която не работи в този вид.

Според доц. Дойчев първо европейските институции трябва да осигурят спазването на законността, а после Европа да действа като единен организъм, да се ликвидират гетата, да се изисква ислямските проповедници да идват от съответната страна, да проповядват на съответния език, бежанците да подписват декларации, че приемат ценностите на страната и т.н.

„ЕС изпитва остра нужда от политическо лидерство, което трябва да преодолее този левичарски социално-либерален консенсус, който способства за тероризма с крайната си толерантност“, заключи доцентът.

В предаването се включиха и българинът Иван Градинарски, оцелял в атентатите в Париж, както и д-р Радосвета Стаменкова, която атаките завариха в Брюксел.

Нейният полет е бил анулиран и утре тя ще опита да се прибере с друга компания и от друго летище. По думите й много хора вземат влакове. Направило й впечатление, че за нейни естонски колеги Естония е изпратила автобуси, които да ги отведат до летището във Франкфурт.

По думите й градът изглежда тих и празен, много кафенета и магазини са затворени. Хората са изключително добронамерени и направиха чудеса от храброст, за да се погрижат за нас, разказва д-р Стаменкова, която е била на международна среща там.

Иван Градинарски пък сподели, че в Париж се засилват мерките за сигурност. Французите пък с голям интерес следят антитерористичните операции, тъй като става дума за същите хора, свързани с атаките в Париж.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …