четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Мирела Велева: Турция не се е отказала от членството в ЕС, но то е фикция

Доц. Мирела Велева: Турция не се е отказала от членството в ЕС, но то е фикция

Доц. Мирела Велева, историк и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и доцент по история на европейската интеграция, коментира в студиото на еМисия България бъдещето на ЕС, заложено в настоящите трусове и разделения и ситуацията в Турция.

„Членството на Турция в ЕС е една фикция. Това в исторически контекст е констатация на факт, който отдавна е известен. Несъответствието между турския политически живот и изискванията за членство не е новина“, коментира доц. Мирела Велева.

Проблемът с членството на Турция в ЕС е проблем на политиката за разширяване, смята историкът.

„Ако твърдението на ЕС е, че единствено нормите са тези, върху които е базирано присъединяването, личи разликата между риторично декларирани принципи и практически действия“, посочи преподавателят по история на европейската интеграция.

Тя припомни, че на няколко пъти в Турция се е декларирала липсата на интерес към присъединяване в ЕС. Според нея обаче страната все още не се е отказала все още от присъединяването.
„Ердоган е силно националистически ориентиран лидер, който до голяма степен е непредвидим“, посочи тя.

По думите й, България има една традиционна политика за подкрепяне на членството на Турция в ЕС, което има практическите ползи за нас и те са в изместване на външната граница на ЕС.
„Ние все още нямаме ясно решение относно бъдещето на преговорите на Турция“, посочи Мирела Велева. Тя коментира и втория тур на президентските избори във Франция, който предстои.

„Този резултат във висока степен беше прогнозиран. Новина е фактът, че има много малка разлика между Льо Пен и Макрон и отпадането от балотажа на традиционни партии. Смятам, че Франция върви към нормализация след един блед президент, какъвто беше Оланд“, смята Велева. Според нея, кризите са шанс за един добър държавник.

Тя коментира и Брекзит като посочи, че евроскептицизмът не нещо, което съществува от създаването на ЕС, но той сам по себе си не е отвъд нормата. „Евроскептиците не са против ЕС, а са по-скоро критикуващи ЕС“, смята преподавателят по европейска интеграция.

„Оттеглянето на механизма за сътрудничество и проверка се иска от хора, на които това ще осигури комфорт“, смята още тя.

Чуйте целия разговор с преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Мирела Велева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …