понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Мира Майер: Въпросът за Мосул е кога и на каква цена

Доц. Мира Майер: Въпросът за Мосул е кога и на каква цена

Решителна битка се води в Мосул, където иракската армия и съюзнически сили се борят с джихадистите от Ислямска държава. Напрежението между Турция и Ирак обаче се засили заради струпването на турски войски на границата. Турският министър на отбраната Ъшък заяви, че разполагането на турските военни близо до иракската граница е свързано с борбата срещу тероризма. Темата анализира доц. Мира Майер, преподавател по Политика и сигурност в Близкия Изток в НБУ.

„Шиитските доброволчески отряди, които бяха признати от иракското правителство за законни, заемат западните позиции от Мосул. Мисля, че въпросът за Мосул е решен. Въпрос на време и въпрос на каква цена. Бойците на Ислямска държава могат да се отбраняват от всяко мазе, в много канали. Много трудно е да се предвиди дали ще бъдат минирани, какво ще заварят сухопътните войски и как ще се държи местното население в Мосул“, обясни доц. Майер. Тя каза, че от запад се очакват шиитски доброволчески отряди. Прочистват се всеки път, всяка сграда и селскостопанска постройка.

„Ако разчитаме на това, че иракските управители от Багдад са си взели поука, би трябвало Мосул да бъде управляван от сунитите, които го населяват. Сунитското население прие добре бойците от Ислямска държава, защото бяха много разочаровани от правителството на предишния премиер. Оптимистичната ми прогноза е, че управителите ще са се поучили, а песимистичните – че за съжаление ще се повтори това, което се случи с много жертви няколко пъти през последните години“, прогнозира преподавателят в НБУ.

Тя посочи, че Мосул е традиционно арабски и сунитски град. Киркук е кюрдски град, който пострада силно от една арабизация. „Саддам Хюсеин изселваше кюрди и заселваше араби. Мосул е последният вилает, от който се отказва Турция при управлението на Кемал Ататюрк. Не мисля, че Турция има действително териториални претенции. Не мисля, че Ердоган иска да сменя границите. По-скоро той се опасява между съюз между неговите кюрди и местните кюрди“, анализира още тя.

Тя каза, че под малък Кюрдистан разбирам автономния Кюрдистан, който има собствен парламент, собствена политика, пешмерга. „Те изнесоха много голяма част от битката срещу бойците на Ислямска държава“, добави Майер. По думите й, иракския Кюрдистан не е много добре икономически, изнася петрол, но няма никакъв морски излаз и това става през петролопровод, който минава през Турция.

Преподавателят коментира и случващото се в Мароко като каза, че това е една трагедия. „Историята в Тунис беше подобна. В Мароко, за да има наистина по-големи промени, не само берберите, но и основното население трябва да излезе на улиците. Мисля, че монархът, както и миналия път, ще направи някои козметични промени по някои от най-наболелите проблеми. Мисля, че ще овладее страната си. Кралят на Йордания също е много умел управител“, подчерта Мира Майер.

По думите й, единствената по-спокойна страна в този регион, е Тунис. „Либия е малко като Ирак – изкуствено споени територии и общности, които имат малко общи неща помежду си. В Либия има вакуум след събитията от Арабската пролет. Най-лошият вариант ще бъде, ако действително ако Ислямска държава бъде победена в Ирак и Сирия. Тогава тя най-вероятно ще отиде в Либия“, прогнозира преподавателят.

Чуйте целия анализ на доц. Мира Майер в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …