сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Доц. Мира Майер: Америка има воля да се пребори с „Ислямска държава“

Доц. Мира Майер: Америка има воля да се пребори с „Ислямска държава“

Америка има воля да се пребори с „Ислямска държава“. Дали има воля да приключи конфликта в цяла Сирия, не съм сигурна.

Това заяви доц. Мира Майер, преподавател в Нов български университет, в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Очаквам всеки момент коалицията около Съединените щати да нападне и превземе Ракка. В основата на нападението ще са 1500 американски боици, които са на терен, заедно със сирийските кюрди. Държа да обясня, че стратегията, която беше представена от военните на Тръмп, е дългосрочна, а превземането на Ракка е само част от нея. Има мерки за прекъсване на финансите към джихадистките организации, както и по-нататъшни действия на територията на Сирия“, коментира още доц. Майер.

Тя подчерта, че руският президент Владимир Путин управлява доста прагматично политиката на Русия в Сирия и няма нищо общо с химическата атака. Тя бе категорична, че това нападение, което сравни с жестоко престъпление към човечеството, е дело на сирийския президент Башар Асад . Доказано бе, че е използван зарин, както и че е било от самолетна атака, а не изтичане на газ от склад на бунтовниците, посочи тя.

Това подейства като спусък на американския президент, но неговото изказване бе, че Башар Асад пресече много червени линии, допълни още доц. Майер.

Тя каза, че ще има подкрепа на Русия за политически промени в Сирия по-бързо, отколкото американската стратегия прогнозираше.

Башар Асад не си дава ясна сметка, че трябва да води по-неагресивна политика. Той не си дава сметка, че коалицията между големите сили има синхрони, но не се дава гласност, допълни доц. Мира Майер.

По думите ѝ в отношенията между Русия и САЩ има засегнато его, макар руснаците да са били предупредени за атаката час по-рано. До този момент все пак президентът Путин взимаше решенията предимно сам, допълни тя.

Целия разговор с доц. Мира Майер можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …