петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Доц. Михаил Иванов: Проблемът е в гетата, не в бурките

Доц. Михаил Иванов: Проблемът е в гетата, не в бурките

„Изведнъж ще видим, че тези бурки се появиха в едно гето и тогава ще трябва да си поговорим за това що е то „гето“ – какви са отношенията в гетото, какъв е животът в гетото, че това е един различен от нашия свят.“

Това заяви доц. Михаил Иванов, преподавател в Нов български университет и бивш съветник на президента Желю Желев по вероизповеданието и етническите въпроси. В „Прозорецът“ той коментира темата за етническия модел в България и Закона за облекло, покриващо лицето или части от него, по-известен като „закона за бурките“.

Доц. Иванов определи наличието на гета като една от най-големите опасности, на които трябва да се отдели специално внимание и справянето с които трябва да се превърне в приоритет за управляващите.

„Ако ние кажем „гето“, ще разберем какво се случва в Белгия и Франция. Именно Белгия и Франция не можаха да се справят със заплахата от тероризъм, защото те не решиха проблема със своите гета.“

„Тези, които се бият в гърдите от патриотизъм, ако са истински патриоти, трябва да поставят въпроса за гетата, за да си изкарат заплатата като депутати. В същия момент те трябва да бъдат избрани и много по-лесно е да поставят един несъществуващ проблем или най-малкото толкова незначителен за България – подчертавам за България, че бих могъл да го нарека несъществуващ.“ Така доц. Михаил Иванов определи заплахата от появата и носенето на бурки специално за страната ни.

Той подчерта, че проблемът и първопричината се крият в самите гета, а не в бурките. Доцентът коментира, че макар да има редица въпроси, залегнали в текста на законопроекта, които изискват конкретни дейстия, той е против него. Доц. Иванов сподели още, че дори е участвал в петиция срещу „закона за бурките“.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …