понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Михаил Иванов: Мюсюлманите в България са враждебно настроени към тероризма

Доц. Михаил Иванов: Мюсюлманите в България са враждебно настроени към тероризма

Доц. Михаил Иванов от Нов български университет представи изследване за нагласите на българските мюсюлмани в студиото на еМисия България и обобщи какво сочат данните от анализа.

„Социологическото проучване е проведено през септември и е представително. Беше извършено и теренно проучване. Нямам точен критерий кое ни изненадва. Тези неща за нас отдавна са видими и като че ли нас нищо не ни е изненадано. Не мога да намеря някаква изненада, но безспорно е важно, че този път се задълбочихме върху нехомогенността на мюсюлманите в България“, обясни Михаил Иванов.

„Говорещите български за около 24%, а в групата на турско говорещите се открои група на мюсюлмани в гетата, но не се определят като роми или цигани. Това се прави за първи път и там има неща, които за нас бяха нови“, посочи още той.

Мнозинството от анкетираните са за запазване на светския характер на българската държавата. Враждебно е отношението към тероризма, сочат данните от социологическото проучване.

„Има увеличение с 10% на неодобрението на тероризма в сравнение с преди 5 години. За това време неодобрението към тероризма е нараснало с 10%. Има известно обособяване на мюсюлманите в гетата. Носенето на никаби се засили и броят им се засили като реакция на първия процес срещу имамите в Пазарджик“, анализира експертът.

„В гетата бедността е изключително голяма. Доходът на човек е под 100 лева. Трябва да ни тревожи, че образованието е изключително ниско и няма висшисти. Под основно образование имат 40% от хората в гетата. За това обръщането към религията е за утеха, укрепване на личността“, коментира доц. Иванов.

„Като наследство от комунистическия режим, когато видим, че някой е религиозен, а опасен. Дълбоката религиозност не е опасна, а е носител на добродетели. 74% от мюсюлманите имат приятели християни. Важно е, че такива изследвания трябва да се провеждат периодично и да бъдат подкрепяни от българската държава. Трябва да се направи и изследване за нагласите на християните в България, за да видим как изглеждат взаимно нещата“, убеден е още той.

Чуйте целия разговор с доц. Михаил Иванов и анализа му на социологическото проучване в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …