петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Мария Нейкова: Медиите не са самодостатъчни, а част от държавата

Доц. Мария Нейкова: Медиите не са самодостатъчни, а част от държавата

Медиите се появяват и развиват в рамките на държавите. Ние си представяме медиите като нещо самодостатъчно, независимо, което съществува като коректив, а то не е така. Всъщност медиите съществуват в политическата, икономическата и социалната система на всяка държава.

В България често си казваме, че човек трябва да следи няколко вестника, телевизии, една-две радиостанции, специално новинарски, за да може да се ориентира. Същото е и с глобалните медии.

Това коментира доц. Мария Нейкова преподавател във Факултета по журналистика, която представи новата си книга и изследване „Монолог или диалог? Противоречивият свят в обектива на глобалните телевизии“.

„Монолог или диалог“ е предизвикана от моя възглед, че има рамка на съвременния свят, в която всичко се случва. И това е междукултурния диалог, доколкото го има или го няма, междурелигиозния диалог и глобалната дискусия за това дали са универсални човешките права. На този фон идва ролята и на глобалните телевизии“, посочи доц. Нейкова.

„Интересното е, че нашето очакване телевизиите да определят нещата чрез езика не се случва. Ако вземем иранската Прес ТВ – там Великобритания и САЩ са еманация на злото. Чрез подбора на темите виждаме две държави, в които не се случва нищо положително. Т.е. чрез подбора на темите се случва подреждането на отношенията“, каза още тя.

„В книгата съм идентифицирала едни случай на общо говорене. В изследвания период – по две седмици от 2012 и 2013 г., се откроява много интересен случай – дроновете или безпилотните самолети. Смятам, че това е много подценена тема и ясно можем да я проследим в Си Ен Ен, Би Би Си, Прес ТВ и „Ал Джазира инглиш“. Но на мен ми се струва, че не си даваме сметка, че безпилотните самолети са ново оръжие, което може да бъде използвано навсякъде по света и по всяко време. Ние се ограничаваме в тяхната технология, в това, че можем да снимаме недостъпни неща, да ги използваме за доставка на поща, но основното е, че имаме съвършено ново оръжие. За това за мен е важно да се обръща внимание на случващото се в света. Защото пред България има много предизвикателства, а ние се държим така сякаш не се интересуваме от големия свят. А в същото време големият свят започва все повече се интересува от България и липсата на международна журналистика у нас е в ущърб на цялото общество“, подчерта доц. Мария Нейкова.

Целия разговор с нея можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Възпитаничка на Нейкова

    Съжалявам, че трябва да се натъкна на грешки в текст, който е посветен на книгата на М.Нейкова.Това никак няма да й се хареса.

  2. Възпитаничка на Нейкова

    Съжалявам, че трябва да се натъкна на грешки в текст, който в посветен на книгата на М.Нейкова.Това никак няма да й се хареса.