петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Доц. Любомир Топалов за историческото посещение на Путин в Япония

Доц. Любомир Топалов за историческото посещение на Путин в Япония

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Япония за първи път от 11 години. Един от ключовите моменти в срещата му с японския премиер Шиндзо Абе е обсъждането на въпроса с оспорваните от двете страни Курилски острови.

За Москва те дават възможност за изграждане на незамръзваща военноморска база с пряк достъп до Тихия океан, а за Токио са потенциални ценни източници на рибни и изкопаеми ресурси.

Неуточнената юрисдикция на островите, превзети от Съветския съюз непосредствено преди капитулацията на Токио, са причината Русия и Япония все още да не са подписали мирен договор след Втората световна война.

В „Жива връзка“ събитията коментира доц. Любомир Топалов, преподавател по политически науки в университета в Мейджи, Япония.

Той отбеляза, че това се случва в момент, в който Вашингтон и много европейски държави са против подновяването на каквито и да било връзки с Русия, и в този смисъл Абе прави революционна или просто смела стъпка.

Топалов обърна внимание и на закъснението от два часа и половина на Путин, както и на отказа му на подаръка, изпратен от Шиндзо Абе – все знаци, според него, че разрешение на проблема с Курилските острови няма да се има.

„Някаква договорка все пак ще има – по отношение на някаква икономическа взаимопомощ. Руснаците много се надяват на инвестиции от японска страна, а японците – да хванат момента, тъй като Русия се сближава все повече с Китай и в нея биха могли да влязат китайски инвестиции, които да заместят ролята, която Япония би могла да играе чрез свои инвеститори“, смята Топалов.

Той обаче е силен скептик за решаването на казуса с Курилските острови.

„Руснаците нямат никакъв интерес да решат проблема, защото нищо не ги притиска, а и от друга страна японците няма кой знае какво да спечелят от тях. Това е по-скоро символичен момент, който е много необходим за Шиндзо Абе“, според доц. Топалов.

Какви бяха през последните години взаимоотношенията между двете страни и какви са причините, както и има ли шанс да бъде сключен най-после мирен договор – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …