вторник , 20 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Любомир Топалов: Независимо от изхода на референдума, той е сериозен удар върху ЕС

Доц. Любомир Топалов: Независимо от изхода на референдума, той е сериозен удар върху ЕС

Навлизаме в решаваща седмица за Великобритания и бъдещето ѝ в Европейския съюз.

Какво е значението на първия референдум за напускане на ЕС и резултатите от него – коментира доц. Любомир Топалов, преподавател по Политически науки в университета Мейджи, Токио.

„Това, което има значение, е, че ЕС се променя драстично и то не в добра посока, независимо какъв ще бъде изходът от референдума на 23 юни“, категоричен бе Топалов.

По думите му Европейският съюз все повече се превръща в място, обхванато от най-различни кризи и проблеми.

„Сериозен пробелем е самият модус вивенди на ЕС, когато бе създаден имаше една цел. Днес ЕС се промени като политическа система – Брюксел се превърна в остров на убежище за отделните правителства, като те се опитват да прехвърлят всички негативи върху ЕС и да избягат от отговорността, а хората започнаха да изпитват все по-голямо недоверие към ЕС“,  коментира още преподавателят.

„Независимо от изхода на референдума, той нанесе сериозен удар върху ЕС и той няма да бъде същият, най-малкото защото досега всички са искали да влязат в ЕС, а не да го напуснат“, категоричен е Топалов.

Той подчерта, че все пак резултатът от референдума не е задължително решение, а само съветващо, съответно зависи от правителството и парламента дали ще започнат тази стъпка.

„Веднъж започне ли се процедурата по напускане обаче връщане няма. За 2 години Великобритания ще трябва да урегулира взаимоотношенията си с ЕС“, каза Топалов и посочи, че самият той се надява, че ританците ще гласуват за оставането си в ЕС.

Отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз винаги са били трудни и противоречиви. Вижте хроника на членството на Великобритания през последните 43 години:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …