четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Доц. Кристиан Таков: Президентът тури край на един недостоен политически пазарлък

Доц. Кристиан Таков: Президентът тури край на един недостоен политически пазарлък

Най-хубавото в отказа на президента Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат е, че своевременно, а за някои със сигурност преждевременно, се тури край на един недостоен политически пазарлък, на едно държане на къс повод на неизвестно количество кандидати.

Това заяви доц. Кристиан Таков в интервю за предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

Нямам проблем да дам доказателства, че президентът е добър и достоен, но той сам ги е дал с поведението си. За хора с моето „екстремно“ мислене някои от действията му не са били достатъчни, но той бе добър късмет за България, даде оценката си юристът, който е част от правния съвет към държавния глава.

Според доц. Таков през последните години в българската политика се наблюдава много ниска култура на завяване и обясняване на намеренията, мотивирането на дадени действия, както и номинирането на определени хора.

Не виждам логика да се изчаква до последния момент, за да се обяви и започне една кандидат-президентска надпревара, но това важи и за всяка номинация за обществено значима позиция, смята юристът, според когото изчакването значи поставяне на обществото пред свършен факт.

На въпрос прави ли връзка между срещите на Плевнелиев с премиера Бойко Борисов и с Цветан Цветанов малко преди да обяви решението си, доц. Кристиан Таков отвърна, че не би рискувал да направи подобна логическа грешка, а именно че „преди това“ значи непременно „поради това“.

Той не се съгласи и с думата „принуден“ по отношение на начина, по който са се развили събитията.

Не смятам, че който и да е трябва да се смята за безпомощна сламка,

влачен от течения, отбеляза той и добави, че и видимо кротки хора са способни да вземат напълно автономни решения, а Плевнелиев го е показал, заемайки позиции, който са били самостоятелни, непопулярни на моменти и понякога доста опасни за него.

В коментар за сагата около Изборния кодекс, той заяви, че тя разкрива дълбинно неуважение към правото като институция и ценност. „Надеждата ми е, че в Конституционния съд ще се атакуват не само онези текстове, които ограничават гласуването в чужбина, но – като несмислени и противоконституционни, и други спорни текстове, като например затрудняването на преференциалния вот, изключването от избирателните списъци при повторно негласуване, даването на по-широки правомощия на ЦИК и др.

Попитан дали според него антикорупционният закон на Меглена Кунева ще бъде приет, той отбеляза, че преструктурирането на една неработеща система няма да доведе до особено впечатляващ резултат.

„Корупцията не се бори само със системни мерки, но и на икономическо равнище.

Трябват специфични мерки, които ад хок да препятстват корупцията“, каза той. Според него един добре работещ закон за обществените поръчки би бил много по-ефективен, както и действени и независими, а не угодни регулатори.

В общ коментар за качеството на политическата среда у нас, доц. Кристиан Таков напомни, че някой бива развращаван, когато има възможност за това. Според него българските политици се развалят, тъй като пред тях има твърде много изкушения. По думите му прекомерно големият ресурс, с който разполагат и който преразпределят те, включва бюджетните средства, раздаването на работни места в държавната администрация и разпореждането с еврофондове.

Този икономически феномен, който трябва да издигне България на нивото на останалите европейски икономики, ни изиграва лоша шега и завърта един порочен кръг, смята доц. Таков. Чуйте защо в целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Г-н Таков,
    Президентчето ни беше добро момче преди да го имитират за президент. Но…кой „президент“ би бил уважаван от народа си след просташкия начин на представянето му, веднага след избора устроен му от премиера. Да напомня срамната картина – премиерът го задърпал за ухото като непослушно малко дете, с което демонстрира „ще слушка, иначе…“. А приказката “ който и друг да бях предложил щеше да стане президент“ не ви ли предизвика усещането, че народът е подведен. Че не този, когото са избрали е достойният човек, че това е поставено лице, втората и по-маловажна страна от фигурата на премиера. Аз съм убедена, че това пречупи още от първия ден самочуствието на „нагласения“ за президент. Повечето от гафовете му през следващите години в много голяма степен се дължаха на липсата на самочуствие и самостоятелност. С други думи той е фалшив президент от първия ден на „президенстването“ му. Иначе убедена съм е доброжелателен човек. Но това не е достатъчно за един „държавен глава“ , както обича да се самопредставя в публичните си изяви.