понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Костадин Грозев: Клинтън не може да ни изненада, а Тръмп е непредсказуем

Доц. Костадин Грозев: Клинтън не може да ни изненада, а Тръмп е непредсказуем

Подготовката за изборите в САЩ е на финалната права. Близо две години тече предизборната борба и остават само 35 дни до вота за държавен глава на САЩ. „Най-важното е мобилизацията и на твърдите ядра. Във Филаделфия започна предварителното гласуване, предстои и в Пенсилвания, Северна Каролина, Охайо вероятно“, обясни преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Костадин Грозев.

„На американската социология можем да вярваме повече отколкото на нашата родна. Там се хвърлят изключително много средства, правят се постоянно изследвания, има голяма конкуренция, както и невъзможност да се правят много големи манипулации. Тези анкети, през последните 6-7 месеца, откакто станаха ясни двамата кандидати, показаха, че почти през цялото време Хилари Клинтън имаше преднина, но тя в никакъв случай не е нокаутираща“, посочи Грозев. Той каза, че не липсват и удари под кръста и с нож в гърба.

„В лагера на Тръмп с много голям трепет очакваха последните разкрития на Уикилийкс. Интересното е, че всичките тези компромати и цялата тази кампания в момента е борба за един много тесен сегмент на електората. А целта е мобилизация на собствения електорат. Твърдият електорат вижда само хубавото и е склонен да не обръща внимание на гафовете“, анализира преподавателят.

По думите му в тези дебати се води война за твърдите избиратели и за разширяване на периферията. Набляга се и на това кой как изглежда, кой звучи убедително по време на дебатите. За разлика от първия дебат между Клинтън и Тръмп, по време на дебата между кандидатите за вицепрезиденти, те са разговаряли седнали.

„За разлика от Тръмп вицепрезидентите са много обиграни политици с опит в Конгреса. Хора, които знаят как да се държат пред камера и в ефир. Тръмп попадна много лесно в играта на Хилари Клинтън“, посочи още Костадин Грозев.

„В случая с Хилари Клинтън става въпрос за бившата първа дама, бивш сенатор, бивш държавен секретар. 30 години е бил във фокуса на общественото мнение. Тя не може да изненада публиката с нещо изключително ново. Тя е опитен политик, който знае колко голям е залъкът, с който се е захванала. Тя също има слабости – Бенгази, сървърът с имейлите, въпросът за свободната търговия, за мегатърговските споразумения, за миграцията“, анализира Грозев.

Той обясни, че моментът в целия свят е напрегнат заради големите промени в Азия, свързани с иранската ядрена програма и с тази на Северна Корея, с Ислямска държава. „Светът ври и кипи в момента. За пореден път в американски избори имаме двама кандидати. Тръмп е непредсказуем, може да каже всичко. Очевидно има съветници, но неговата външна политика е енигма и не е ясно какво точно ще прави“, добави Грозев.

Чуйте целия разговор с доц. Костадин Грозев и анализа му за предстоящите избори за президент в САЩ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …