понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Иван Иванов: Търсенето на златна среда остава основен белег на управлението на Обама

Доц. Иван Иванов: Търсенето на златна среда остава основен белег на управлението на Обама

Ден след прощалната реч на президента Барак Обама, встъпването в длъжност на наследника му Доналд Тръмп изглежда все по-близко. Какво успя и не успя да направи Обама за Америка и какво наследство оставя след себе си, обяснява преподавателят по политилогия в Университета на Синсинати доц. Иван Иванов. С него разговаря Елена Хотинова.

Избирането на първия афроамерикански и изобщо малцинствен президент, както и преизборането му, беше огромен успех, тъй като наложи нови принципи – на включване, многообразие и мултикултурност, смята той.

Според доц. Иванов обаче този успех има и друга страна – породилият се страх от подмяна на основните американски ценности, изразил се в сформирането на негативно мнение спрямо нелегалните имигранти и други култури, които идват в САЩ.

Едно от основните постижения и отличителен белег на президенството на Обама остава търсенето на златна среда, на компромисен вариант както във вътрешната, така и във външната политика, смята преподавателят.

Много хора се питат какъв оттук нататък е пътят за Барак Обама, като според доц. Иванов той ще следва традицията на американските президенти, очертана в модерната съвременната политическа история, да не участва пряко и да не се ангажира активно в политическия живот.

„Очаквам той да продължи да бъде активен по теми и въпроси, които счита от фундаментално значение – било имиграционна реформа, политика в сферата на екологията, опазване на околната среда, климатичните промени и др. Той ще продължи да играе активна обществена роля, даже в някаква степен много по-активна, отколкото например на президента Бил Клинтън, който също беше един от по-младите президенти на САЩ“, прогнозира той. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …