вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Ивайло Христов с анализ колко харчим за култура и изкуство

Доц. Ивайло Христов с анализ колко харчим за култура и изкуство

Писателят и журналист доц. Ивайло Христов гостува в студиото на еМисия България и коментира резултатите от интересна статистика на Евростат за това колко харчим за културни мероприятия. Той анализира и наблюдения по темата от епохата на Възраждането до днес.

Според данните на Евростат за 2016 г., едва около 30% от българите, т.е. един от всеки трима, е посетил театър или друго културно събитие през миналата година. По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС, заедно с Румъния. Средният коефициент за европейците, посетили поне едно културно събитие за миналата година, е 67%.

„Имаме една комерсиализация и за съжаление културата и изкуството не са на почит. Културата е сфера, в която не могат да се присвояват кой знае какви големи суми и да се въртят схеми“, заяви доц. Ивайло Христов. По думите му, хората в провинцията са жадни за култура и с нетърпение очакват културни прояви. „Там имам жажда за изкуство и култура, но от друга страна, цените на билетите за хората са скъпи“, посочи писателят и журналист.

Той е оптимист, защото България вече не е техническа нация, нито пък земеделски народ и единственото, което остава са културата и образованието.

„Единственото, което ни обнадеждава, са успехите на нашите младежи по състезания зад граница. Хуаво е глобализацията и отвореността, но моделът трябва да бъде – напред към бъдещето, но отворени към уроците на миналото“, убеден е Христов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …