вторник , 19 юни 2018
Начало / Хайд Парк / Доц. Георги Лозанов и Светослав Малинов за свободата на медиите и плурализма

Доц. Георги Лозанов и Светослав Малинов за свободата на медиите и плурализма

Доц. Георги Лозанов и евродепутатът Светослав Малинов гостуваха в студиото на „Хайд парк“ и коментираха медийната среда в България, осигурява ли комфорт за управляващи. Гостите в студиото коментираха анализа на центъра за плурализъм и свобода на медиите във Флоренция.

„Повече от добре се информирам. Ако искам да разбера какво мисли групата на Пеевски, знам къде да я открия. Освен това следя БНР, БНТ, Би Ай Ти, защото знам на какво мога да разчитам. Инструкцията ще бъде много сложна, ако трябва да обясня на някой как да се информира в България“, обясни Малинов.

„Изисква висока компетентност в самия информиращ се, за да може да се информира“, смята Лозанов.

Малинов каза, че в момента се разработват методики за нов тип обучение на подрастващите за медийна грамотност и предстои да се въвежда, но усещането е, че в европейски и световен мащаб има проблем с новините и информационния поток.

Лозанов посочи, че основната интенция на медиите е да те заблудят, а Малинов добави, че понякога става дума за много по-базисни неща – паника, грешни финансови решения и много други.

Докладът измерва в проценти много детайли за медийната, включително и плурализма и има за основен адресат законодателя, добави Лозанов.

Малинов си спомни, че е имало няколко държави, които са искали да направят нещо на европейско ниво, но ЕС не може да направи много за нас. „Правомощията и компетенциите са в националните държави“, посочи евродепутатът.

Чуйте целия разговор с доц. Георги Лозанов и Светослав Малинов в следващото видео:

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …