вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Георги Чанков за книгата на Тило Сарацин „Германия се самоубива“

Доц. Георги Чанков за книгата на Тило Сарацин „Германия се самоубива“

Преводачът доц. Георги Чанков гостува в предаването еМисия България и анализира книгата на Тило Сарацин „Германия се самоубива“. Той посочи, че за автора могат да се кажат много неща, но той самият би го определил като еретик.

„Сарацин прави нещо, което в Германия е недопустимо – казва на висок глас, че има влошаване на качеството на германската нация и опит за решаване на този проблем с имиграция, които още повече влошават положението. Да говориш за нация в Германия, в следствие на тежкото наследство на хитлеризма, се смята почти за престъпление“, смята доц. Георги Чанков.

Той обясни, че с книгата си Сарацин рискува една блестяща кариера на политик и общественик, който е работил и в „Бундесбанк“ и разказа, че е направен опит да бъде изключен от партията му от негови колеги, които далеч нямат неговите опит и заслуги. „Той е написал и предупредил за тревожните тенденции. Книгата му е претърпяла 2 издания и има до момента милион и половина продадени копия“, посочи преводачът.

„Обикновеният германец живее двойствен живот. На повърхността се поддържа към правилното мислене и говорене, а под повърхността клокочи вулкан. Човек се пита дали Германия не би имала по-светло бъдеще, ако в средите на политическия елит не би имало повече такива твърди общественици“, коментира преводачът на „Германия се самоубива“.

„Авторът пише на необичаен немски език – сбито, ясно и точно, без барокови заврънтулки. Той е социалдемократ, но в книгата си пропагандира практики, които бихме нарекли десни. Носител на добър, стар, здрав разум. Консерватор в хубавия смисъл на думата“, определи Чанков автора на книгата.
В произведението си Сарацин критикува хората с наднормено тегло. Той предизвиква скандал, когато с помощта на секретарката си съставя дневно меню, за да покаже какви биха били едни разумни разходи за храна, достатъчно вкусна и питателна. За енергийните помощи обяснява, че обличането на по-дебели дрехи би спестило излишни разходи и много германци реагират с типична спестовност.

„В Германия обществото е доста разделено – има съптотива на битово и на най-високо политическо равнище. Дърпайки завесата, Сарацин дава началото на един много съдържателен разговор за състоянието и бъдещето на германското общество. Ако демографското положение и състоянието на образованието могат да се обозначат като криза в Германия, в България те са катастрофа“, смята Чанков.

Той коментира и позицията на Мартин Шулц и решението на Ангела Меркел да се кандидатира за четвърти път и го определи като показателно за безизходицата на немския политически елит. „Системните партии не са в състояние да предложат решение на дълбоките проблеми на обществото. Образованието е в упадък и заплашва конкуретоспособността на немския пазар. В Германия за сега не се очертава фигура и сила, която може да предложи алтернатива“, посочи преводачът и даде пример с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Начините за овладяване на ситуацията изглеждат много крайни. Всички тези мрачни предвиждания Сарацин прави преди Меркел да вземе това катастрофално решение за безконтролен приток на имигранти и бежанци. Той твърди, че е невъзможно за мигрантите да се впишат в европейското общество“, добави преводачът и каза, че, за да докаже твърденията си авторът използва много статистически и научни данни.

Чуйте целия разговор с преводача доц. Георги Чанков за книгата на Тило Сарацин „Германия се самоубива“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …