вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Георги Бърдаров: Българите са най-толерантният етнос на Балканите

Доц. Георги Бърдаров: Българите са най-толерантният етнос на Балканите

Преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ Доц. Георги Бърдаров гостува е студиото на еМисия България и коментира темата за толерантността, за демографските проблеми и толерантни ли са българите.

„В последните години терминът толерантност много се преексплоатира и е дори натоварен с негативни асоциации. В България проблемът е малко по-изострен заради 27 години преход“, заяви Бърдаров.

„Българите сме най-толерантният етнос на Балканите. В това съм абсолютно убеден. Всички процеси, които текат, имат дълбок генезис и той трябва да бъде осъзнат“, категоричен е преподавателят.

„Този преход доведе до един страх в хората и той в момента ескалира по отношение на чужденците. Всяко ново нещо нагнетява и води до ескалация. Не се схващат процесите в тяхната дълбочина. Когато говорим за бежанците и миграцията, се говори само от гледна точка на днешния ден, а не с оглед на миналото или бъдещето“, анализира доц. Бърдаров.

Преподавателят по „Етнорелигиозни конфликти“ посочи, че Европа в момента поема обратния удар от колониализацията си.

„Освен това континента е с изключително застаряващо население и демографска криза. Заместването с бежанците е количествено, а не качетсвено, тъй като идват предимно необразовано и нискоквалифицирано население“, посочи още тои.

„Такива процеси са се случвали многократно в световната история. България няма аналог до момента за такъв срив в населението. В умерените ширини никога не е имало демографски вакуум. Той се компенсира от свръхраждаемост или преселение. Ако не се погледне в дълбочина на тези процеси, опасността от конфликти е много голяма“, категоричен е Бърдаров.

По думите му, младите българи успяват да реагират адекватно. Той добави, че решението за България е не да се увеличава раждаемостта, а да се задържат тук младите хора.

Той смята, че българите не могат да работят колективно и в екип и конкретен пример за това е, че нямаме златни медали на Олимпийски игри в колективни спортове. За сметка на това сме много добри индивидуалисти и победите на Григор Димитров, например, са пример за това.

Бърдаров е убеден, че бъдещето е свързано с глобализацията, въпреки антиглобалистките настроения напоследък. „Това е абсурдно – светът ще става още по-глобален, населението ще се движи и няма да има граници“, каза преподавателят. Според него в един глобален свят малките държави са застрашени.

Чуйте целия анализ на доц. Георги Бърдаров в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …