вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Доц. Емануел Мутафов: Патриотизъм, национализъм и патетика в празника

Доц. Емануел Мутафов: Патриотизъм, национализъм и патетика в празника

Надявам се броят на истинските патриоти да се увеличава всеки ден, да преоткриваме ценностите, за да разберем, че сме велика нация с достойно минало, което трябва да познаваме и да представяме пред света, за да си осигурим едно достойно бъдеще.

Това заяви в „Жива връзка“ на днешния национален празник Трети март историкът доц. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН.

Според него думата „патриот“ няма негативни конотации, за разлика от национализма, който „на Балканите е довел доста злини“. Той припомни, че мечтата за постигане на Санстефанска България е накарало българските правителства след това да се включват в недобри коалиции и да преживеем огромни разочарования.

За доц. Мутафов не това е пътят на съвременна България и на света изобщо, който според него трябва много добре да познава историята на войните, защото това е начинът да научи за цената на мира.

„Национализъм е да се напиеш и в 3 ч. да отвориш прозореца на панелката и да изкрещиш „Охридското езеро е гребна база на Софийския университет“, докато патриотизмът е когато чуеш за Охрид, да кажеш, че е средновековен български град, който се е наричал „български Еврусалим“ и в момента е в границите на бившата югославска република Македония“, даде примери той.

Празникът е ден, който трябва да бъде свързан с нещо по-особено – и в облеклото, и в държанието, и в пожеланията, каза още историкът, според когото не е срамно да има патетика в един празник, който трябва да е част от сакралното – за разлика от профанното, време.

За ролята на семейството, образованието и обществото във възпитанието на знаещи, горди и истински патриотични българи – чуйте доц. Мутафов във видеото:

Във видеото вижте и какво е патриотизъм по американски и какъв е начинът, по които американците отбелязват 4 юли – в репортажа на Диана Михова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …