петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Ефрем Ефремов и Николай Драганов с прогнози за новите парламент и правителство

Доц. Ефрем Ефремов и Николай Драганов с прогнози за новите парламент и правителство

Журналистите доц. Ефрем Ефремов и Николай Драганов гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха резултатите от изборите и направиха прогнози за бъдещия парламент и как ще изглежда новото правителство. Николай Драганов от „Барикада“ посочи, че в парламента влизат две партии, които не са имали никаква програма. Една от тях е „Воля“ на Веселин Марешки, а другата е на Патриотите. „Хората не гласуваха за програми. Гласуваха агитките на ГЕРБ и на БСП“, коментира Николай Драганов.

„Видяхме дебат за дебата дали ще има дебат и никакъв дебат по същество“, смята журналистът. „Когато говориш, че ти си сигурният победител, надъхваш другите. Това беше една от основните грешки на БСП – агресивното говорене на ръководството на партията и то повлия. Бойко Борисов накрая успя да вдъхне една сигурност, че в тази трудна обстановка той има опита и може да се справи с конфликтна ситуация на Балканите“, посочи журналистът и преподавател Ефрем Ефремов. По думите му, всички тези неща дават разликата от 4-5% между двете големи партии.

БСП и ГЕРБ са спечелили от това, че ДОСТ не успя да влезе в парламента, смята Драганов и обясни, че ДОСТ са спечелили гласовете в Кърджали, Разград и Шумен, но те ще се разпределят към големите партии. В този смисъл спечелиха и двете партии, смята Драганов.

„Ситуацията с ДОСТ е много сериозна. Говори се за много сериозен финансов ресурс, около 150 лв. на глас и за много сериозна инвестиция“, обобщи Драганов.
Доц. Ефремов каза, че Обединените патриоти не са спечелили много, тъй като имат принципна остра позиция и намесата на ДОСТ не носи изменение на позицията. „Не успяха да привлекат периферия. Дори част от тяхната периферия отиде в ГЕРБ и БСП“, коментира Ефремов.

Драганов посочи, че преговорите вероятно не са спирали и ще се разберат без проблем. „Лявото е в абсолютен погром. В БСП няма почти нищо ляво. АБВ претърпя пълен крах“, добави журналистът.
Ефремов каза, че ГЕРБ ще направят правителство. „До преди да вляза в тази кампания бях абсолютно готов да се обзаложа, че тази година ще има втори избори. Но хората са изморени от избори. Ще бъде много трудно за всички партии да има още едни избори тази година“, коментира Ефремов.

По повод референдума, според Ефремов, трябва да има засилен мажоритарен елемент. Той припомни, че се очаква окончателно решение на съда дали резултатите от референдума ще са със задължителен характер.

Димитър Иванов, който живее в Швейцария и е част от активните граждани, които са участвали в организирането на изборите, се включи в ефира от Цюрих.

„Когато се опитват да нарушат изборните права на нашите сънародници в Турция, страдат всички българи зад граница. В последния момент промените бяха предизвестени и това изключително много стресира членовете на СИК. Това много ни напрегна, тъй като до сега декларациите се носеха попълнени от сънародниците ни в чужбина“, коментира Иванов.

По думите му, няма нито един депутат, който да представлява българите в чужбина.

Чуйте всички коментари и анализи на журналистите Ефрем Ефремов, Николай Драганов и нашия сънародник зад граница Димитър Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …