вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Доц. Десислава Бошнакова: Между обещанията на политиците и гласа на избирателя стои разумът ни

Доц. Десислава Бошнакова: Между обещанията на политиците и гласа на избирателя стои разумът ни

За подмяна на ценности и новини в медиите и политическото говорене – разговаряхме в предаването „Жива връзка“ с доц. Десислава Бошнакова, преподавател по пиар в НБУ.

„Ако обърнем поглед към историята, винаги компроматни събития от живота на политиците или кандидатите за политици са били използвани срещу тях. Просто не сме свикнали да водим тази битка, а и политиците ни не се подготвят дълго за това да станат политици, за да могат да се предпазят от компромати в една предизборна кампания. Както се казва – на война истината е първата жертва. Но въпросът е доколко адекватно реагираме и доколко адекватно повтаряме нещата, които отместват вниманието понякога“, каза доц. Бошнакова.

Според нея, освен хората, които вадят компроматите, вина за това скандалът да измести реалния политически дебат имат медиите и тези, които ползват тази информация.

Защото когато се говори само за едно нещо, нормално е медиите като институция, която произвежда продукт, който се очаква хората да искат да купят, да се завъртят около това, което си мислят, че хората биха консумирали, смята доц. Бошнакова.

Тя отбеляза, че предизборната кампания, която ни предстои в България, е на ниво, на което би ѝ се искало изобщо да не я проследи.

„Много се надявам политиците и участниците в тази кампания да са си научили урока или поне да са си извадили поука, че избирателят може и да гледа сензационни новини, но в крайна сметка има нужда от едно друго говорене, независимо къде са изборите. Ако продължим с компроматите на битово ниво, а не се опитаме да говорим за нещо по-различно, то няма да има истински победител в изборите“, изтъкна доц. Бошнакова.

Попитана за войната на президента на Америка Доналд Тръмп и на медиите, тя посочи, че медиите винаги са обвинявани, че манипулират, но въпросът е, че Тръмп дава основания и без манипулации имиджът на президент на САЩ да бъде подронен, за което медиите не носят никаква вина.

„Хората, които потребяват продукта – новина, не живеят във вакуум. Т.е. ако кажете нещо, което напълно не може нормален човек да си представи, че може да се случи, трябва да го повтаряте много, да инвестирате пари, за да може хората да повярват. Т.е. поведението на всеки политик предразполага към определени новини, приписвани към него“, обясни доц. Бошнакова.

„Надеждата, че популисткото говорене е най-сигурният начин да спечелят, ги кара да говорят по този начин. Политиците си мислят, че бихме им повярвали лесно. Надявам се да не сме станали толкова лековерни, защото политикът може да обещае, но, за да си даде гласа, избирателят трябва да приеме обещанието за възможно и да даде кредит на доверие. Между обещанията на политиците и това как гласуваме стои нашият разум и на какво се доверяваме“, категорична е доц. Бошнакова.

Тя подчерта, че при българите все повече се наблюдава глад за интелектуален разговор и за добри истории. Скандалът винаги е продавал, но преди освен него имаше и от другото, а сега вече в голяма част от медийното съдържание другото изчезна, допълни тя.

Целия разговор с доц. Десислава Бошнакова можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …