четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Дарина Григорова за дипломатическите совалки в Сирия

Доц. Дарина Григорова за дипломатическите совалки в Сирия

Това, което се случва в Сирия, е достатъчен пример за нестабилността и непредсказуемостта на ситуацията. Все пак Кремъл не реагира озадачено на влизането на турските войски в Северна Сирия, но пък и не протестира особено силно. Там ситуацията е много интересна, защото в момента Турция и Асад са противници на кюрдите, срещу които в момента се бият турските войски.

Това коментира историкът доц. Дарина Григорова, която е и ръководител на изследователския център „VIA EVRAZIA“.

По думите ѝ операцията на турската армия в Сирия е удар срещу сирийските кюрди, а не срещу турските.

„Поне, както го обясняват специалисти, това е предотвратяване на обединяването на сирийските и турски кюрди, които бяха заявили, че искат федерация. А това противоречи на политиката на Дамаск“, отбеляза тя допълни, че това как самите турски кюрди ще реагират не е известно, при все че с тях има гражданска война в Турция.

Григорова подчерта, че е люпобитно как бойци на „Ислямска държава“ са се оттеглили без бой от град, който владеят от 2013 г. насам, пред навлизащата турска войска.

„Това е един от интересните детайли, който предполага скрито споразумение, за което не знаем, между всички сили в Сирия“, каза тя и допълни, че само Русия и Иран имат право на легитимно присъствие в Сирия.

Григорова уточни, че руската позиция не е променена, а именно целта е да се запази политическата власт на Асад, единстовото на Сирия, но с евентуална федерализация на кюрдите.

„Със сирийските кюрди обаче работят най-вече американците. А в момента виждаме как две партньорски страни на Съединените шати воюват и Америка подкрепя и двете едновременно. Това е намигване към геополитиката“, отбеляза историкът.

Тя коментира и темата с предтоящите параолимпийски игри и санкциите, които Западът поддържа спрямо Русия.

Вече не е новина дали санкциите ще бъдат прегласувани от ЕС, но от това не печели съюзът, защото губим руския пазар. Ето една странна ситуация, която няма общо със санкциите, но дефакто е санкция – забраната на всички руски параолимпийци да присъстват на Олимпиадата в Рио, но вече им е забранено да участват и на зимната олимпиада през 2018 г. Тук има директно санкциониране по груб и тенденциозен начин на спортисти, само защото са руски граждани, каза Григорова.

Тя допълни, че това е идеологическа от Студената война антиевропейска политика, защото причините за санкциите са идеологически – твърдението Русия е лоша, а икономическите аргументи за тях са нулеви.

Целия разговор можете да видите във видеото:

 

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Намирам за излишно да се усуква по два Факта, които Директно Ни касаят :
  а. ДнешенКремъл е Агресор.
  б. Хибридностите на ДнешенКремъл у Нас са Непрекъснати.
  …а имайки предвид Въпросителностите с/около заиграването Анкара-Москва
  – едно Пълноценно партниране между вас/БиАй и БългарияАналитика – би Създало необходимия Непредубеден анализ&прогностика.
  (Успех !)