събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Дарина Григорова: Убийството на руския посланик е наказание за добрата му работа

Доц. Дарина Григорова: Убийството на руския посланик е наказание за добрата му работа

Историкът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Дарина Григорова анализира убийството на руския посланик в Турция, посланието на това покушение и дали то ще се отрази на отношенията между Русия и Турция.

„Карлов е вторият убие руски посланик. Първият е Александър Грибоедов през 19 век в Персия. Правеха някои интересни аналогии с него. Убийството на посланика е по-скоро наказание за това, което той е успял да свърши, въпреки изтребителя“, каза Григорова.

„Оказва се изключително фин дипломат, бил е много активен с културните среди и не е бил затворен, каквито са обикновено руските посланици. Това убийство е знак, но в никакъв случай няма да влоши отношенията с Турция. Напротив – закрепва ги. Самият факт, че руските служби ще участват в разследването наравно с турските е знак за доверие“, анализира още тя.

„Отговорността е на страната домакин, когато си посланик в чужда държава“, обясни историкът. Според нея този посланик има изключително голяма роля за сближаването между Русия и Турция.

Във вторник руският посланик Андрей Карлов трябваше да води среща между външните министри на Русия, Иран и Турция, които излязоха с обща позиция в Москва, че конфликтът в Сирия не може да се реши единствено с военна намеса.

Чуйте целия анализ на доц. Дарина Григорова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …