събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Дарина Григорова: Русия и НАТО – за страховете и реалностите зад истеричната реторика

Доц. Дарина Григорова: Русия и НАТО – за страховете и реалностите зад истеричната реторика

Дни след срещата на върха на НАТО в полската столица Варшава, представители на Алианса и Русия се срещнаха в Брюксел, а днес американският държавен секретар Джон Кери е на посещение в Москва за разговори с руския президент Владимир Путин. Кремъл вече съобщи, че е готов да координира общи антитерористични действия в Сирия. След срещата в Брюксел пък стана ясно, че Москва отново отправя предупреждение към НАТО да не засилва военното си присъствие в Черно море.

Какво показват тези срещи и какви ще бъдат отношенията между НАТО и Русия – по темата в еМисия България потърсихме коментара на историка доц. Дарина Григорова.

Според нея обявяването на Русия едновременно за заплаха, противник и партньор едновременно няма как да е убедително. Тя описва отношението на Запада към руската държава като парадоксално съчетание между юмрука на икономическите санкции и разтворената за диалог ръка.

НАТО непрекъснато използва антируска реторика, докато в същото време Джон Кери прави поредно посещение в Москва, отбелязва още доц. Григорова, според която разривът е по-скоро истерично обрисуван и обговарян на повърхността, докато реално има шанс за взаимодействие. „Фактът, че има поредица от срещи показва, че те не са много успешни, но е хубаво, че има диалог, макар и на словесно-пожелателно равнище за момента“.

Според историка обаче страховете са силни и от двете страни. Тя напомни как в речта си пред ООН през 2014 г. американският президент Барак Обама постави Русия на второ място като заплаха след ебола, а след нея нареди „Ислямска държава“.

По думите на Григорова това говорене не е отсега, но за съжаление е постъпателно.

Страховете, че Русия се окопава в Черно море. са верни, тъй като Крим е абсолютна крепост в момента, но той защитава по-скоро руските граници и тил, отколкото заплашва Европа, на мнение е доц. Григорова.

Тя потвърди, че на брега на Черно море, в град Новоросийск, се подготвя откриването на нова база на военноморския флот на Русия, като според нея това е част от активния отговор на Москва спрямо постъпателността на натовските бази по границата й с Източна Европа.

Ученията на НАТО сами по себе си са нещо полезно, но те не са толкова военни, колкото са политически дразнител за Русия, това е и целта им, ала тази ескалация не е много полезна, коментира още Григорова.

Относно България, историкът подчерта, че историческите ни обвързаности и „всякакви тежести“ с Русия нямат нищо общо с източноевропейските и прибалтийските страни.

Много хубаво би било, макар да звучи утопично, ако Полша е военизираният център и лидер на Източна Европа, ние да сме център на мира, смята тя.

За „мечешката прегръдка“, отворена от Русия, за това имат ли САЩ и Москва различни списъци за заплахите на едно и също място, за ястребите в Кремъл и поведението на „многолик сфинкс“ на Путин, за „военизирането“ на Украйна и страховете на Русия от бърз глобален ядрен удар – чуйте целия коментар на доц. Дарина Григорова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Хубаво е че Позволявате на такива от ‘наште’ като Д.Григорова да Си изкажат пропагандата/инсинуациите и проКремъл махленските шмекерии…все пак Трябва да знаем с какви си Имаме Работа !
    …а Реалността у Нас – продължава да Е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня !, Целево шлякана от ‘наште’.
    Да разбира се ! – подприкритийна и ТроянскоКонна.