сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. д-р Орлин Спасов за медийната среда през 2016 г.

Доц. д-р Орлин Спасов за медийната среда през 2016 г.

Преподавателят по журналистика и експерт по медии доц. д-р Орлин Спасов анализира медийната 2016 г. в еМисия България. „По отношение на медиите в България нещата все още стоят по-добре отколкото в Унгария. Ние през последните години в Унгария видяхме една тенденция – беше установен много силен контрол върху медийната среда като цяло. Орбан въведе медийна регулация, която е много рестриктивна и консервативна“, коментира доц. д-р Спасов.

Той анализира и какво място заема в медиите речта на омразата. „Най-често я има във фейсбук, във форумите и на трето място в жълтите издания. Накрая – в някои партийно ориентирани медии“, обясни експертът. Той разказа и за мониторинга на медийния плурализъм в ЕС и установените тенденции.

„Анализирахме влиянието на собствениците, монополизацията на медийния пазар и контролът на финансиране – най-вече държавната реклама. Установихме високи нива на концентрация на собствеността и присъствието на най-големите медийни групи. Процентът е изключително тревожен“, обясни експертът. Той каза, че проблемът е в голямото ощетяване на публиката, които нямат достъп до различни източници на информация, тъй като собствеността е монополизирана.

Той коментира и темата за журналистиката, свързана с постистината. По думите му, има много голям феномен, който също се коментира – ролята на социалните медии и социалните мрежи.

Чуйте целия разговор с Орлин Спасов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …