събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Атанас Семов: Хаосът в Европа е плюс за България – гласът ни може да се чуе по-силно

Доц. Атанас Семов: Хаосът в Европа е плюс за България – гласът ни може да се чуе по-силно

Юристът и преподавател по европейско право доц. Атанас Семов коментира в предаването еМисия България въпросите, перспективите и бъдещето, пред което е изправена Европа, както и България като част от съюза.

„Диалогът е жив. Има два очевидни фактора – Европа се изправи пред проблеми, за които не беше готова и за които не предполагаше, че ще се появят. Единият е въпросът за идентичността. Трябва ли, до колко и с какви средства да се пази европейската и християнска идентичност?“, посочи Семов. „Вторият важен фактор е почти бездейното и пасивно изчакване на изборите във Франция и Германия. Ако в Германия Ангела Меркел бъде преизбрана, ролята на Франция ще бъде по-голяма. Ако имаме ново ръководство на Германия, това би позволило да да запази ролята си“, категоричен е юристът.

Основен е и въпросът за това как си представяме Европа от тук нататък. „Имаме в момента две Европи – на ЕС и по-широката на Съвета на Европа, в която влизат и Русия, Украйна и формално или не е Турция. Големият въпрос за ЕС е кои са неговите истински жизнеспособни ценности“, обясни Семов. Той каза, че една от ценностите е свободния пазар. „Когато има недостиг на работна ръка и потребност за евтина и лесна работна ръка, това са мигрантите. Тази работна ръка обаче поставя или влиза в много остър конфликт с въпроса кои сме ние, които все пак сме тук. Идентичността ключов елемент ли е сред европейските ценности? Европа не си дава сметка, че това е централният въпрос“, убеден е доц. Семов.

Той изтъкна, че големите политически разговори в Европа се въртят около малки проблеми. „Ако искаме да отстояваме своята идентичност във вида, в който сме я наследили, това означава да строим огради срещу тези, които ни застрашават. Ако приемем обратното – както в лондонските футболни отбори няма нито един лондончанин или пък англичанин. Тогава можем да говорим за една друга Европа“, коментира юристът. Той прогнозира, че в близките години ще надделее отговорът, че идентичността е преди всичко – т.е. ше сложим граници срещу всички видове инвазия и срещу безконтролното потъпкване на старите европейски ценности.

„Носи ли новият съвременен и млад европеец усещането, че националната идентичност и като част от нея християнската идентичност, са много същностни въпроси? В този въпрос се намира и голямата драма на България. Дали европейското е да се съхранява идентичността или обратното? Аз не съм наясно с отговора на този въпрос. Има глобализация, и езикова, и масовата култура. Никак не съм убеден, че това е вярната перспектива. Не казвам добрата. Нямаме водещ критерий, който да каже кое е добро и кое е лошо. Готовността да умреш за идеята, за народа си и за страната си, очевидно сега не изглежда по този начин“, добави Семов.

Той посочи, че унгарският въпрос на Орбан е какво бъдеще искаме ние. „Ние като европейци осъзнаваме ли се като общност на национални идентичности, които съюзът трябва да пази, или отиваме към аморфно подобие на футболните клубове и смесване на интереси и калабалък на ценности“, коментира преподавателят по европейско право.
Той каза, че Великобритания все още не е излязла от ЕС, не се знае дали и кога това ще стане. Тя не трябва да бъде отписвана толкова бързо. Една от причините за излизането й е, че Европа размива точно тези граници.

„Полският водопроводчик е драматично необходим на Западна Европа. Полският водопроводчик е смисълът на разширяването на ЕС на Изток – трябваше му евтина и що-годе квалифицирана работна ръка“, убеден е Семов. По думите му идеите за единство, които звучат в Европа прикриват липсата на идеи докато се изчакват изборите в Германия и Франция. „България отново е в особено драматично положение. Една голяма част от по-нататъшната миграционна вълна неизбежно ще мине оттук. Въпросът е какво ще прави Европа с тези хора – някои ще останат, други ще бъдат връщани. Не трябва да допускаме България да се превръща в място за дислокация на мигранти. Защото малка част от мигрантите са истински бежанци. Този хаос, безидейност и мълчание имат и една положителна страна за България – че гласът ни би могъл да се чуе“, подчерта Атанас Семов.

Той каза, че от ключова важност е в предстоящата кандидат-президентска кампания, за която се прави опит да бъде пренебрегната, да бъдат поставени въпросите каква позиция трябва да заеме България в Европа. „Политическият ни елит не работи по нито един от големите въпроси, които касаят България. Демографският въпрос е драматичен с елементи на трагизъм“, каза Семов.
Той смята, че българският дух на хората, които са останали тук, е по-смачкан, отколкото от този на мнозина от нашите сънародници, които живеят в чужбина. Важно е държавата да води политика за приобщаване на тези хора и техните деца.

„Техните деца имат друга родина, защото те са раждани там. Задграничните българи са огромен резерв на българската нация. Никакво значение няма за България кой ще стане генерален секретар на ООН. За България има значение, че са затворени 800 училища, че няма да достигат 5000 учители, че има и младежи, които не могат да четат“, допълни Семов.

Чуйте целия разговор с доц. Атанас Семов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …