вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Антоний Гълъбов: България навлиза стремително в криза

Доц. Антоний Гълъбов: България навлиза стремително в криза

Политическата ситуация в България, правителството в оставка, дейността на президента, сблъсъците в Харманли, мажоритарния вот анализира социологът и политолог доц. Антоний Гълъбов.
„България навлиза стремително в криза и се притеснявам за това, че част от институциите не са си на мястото. Омбудсманът например – Мая Манолова далеко е излязла от границите на своята компетентност. Когато Плевнелиев направи първото предложение за референдум именно по тези три въпроса, Манолова в Народното събрание блокира тази възможност“, посочи Гълъбов.

Той е категоричен, че омбудсманът не е министър-председател в сянка. Според него, от институциите, които биха могли да управляват кризата или да намаляват общественото напрежение, стабилно стои президентската институция. Народното събрание работи, но пленарна зала работи все по-трудно.

„Премиерът отиде в Харманли, за да покаже, че макар правителството да е в оставка ще действа решително. Обезпокоително, че в България, Италия и Гърция има по едно и също време бунтове в центрове от затворен тип“, коментира Гълъбов.

Той припомни, че е имало комулиране на напрежение и преди президентските избори. „Имахме същата история и в Катуница. Това, което се случи, нямаше нищо общо с това, в което бе превърнато. Другият конфликт бе препакетиран, а сега се опасявам да не се случи същото“, анализира социологът. Антоний Гълъбов каза, че бързо и рязко деградира качеството на политическия език. По думите му, в него има много ярост, нарушаване и на парламентарния стил на общуване. „Появи се много уличен стил. Явно е, че част от депутатите смятат, че идват от власт. Това е като нетърпеливо детско желание за властта, което като че ли ги води. И през 2013 г. настояването на президента бе колкото се може по-дълго легитимно избраното правителство да управлява. Това е коректното институционално позициониране за спиране на кризата. Не съм оптимист за парламент в 43-тото НС. Мнозинството се е разпаднало“, смята още политологът.

По думите му, това е показателно, че за пореден път оставка на правителството ще доведе и до разпускане на Народното събрание. В същото време президентската администрация определено полага усилия да управлява кризата.

„43-тото Народно събрание ни даде важен урок – колкото по-фрагментиран е парламентът, толкова по-големи мнозинства могат да се постигнат. Движещата сила обаче в момента я няма – минамалното необходимо съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок. Не очаквам в рамките на този мандат да бъде съставено ново правителство“, прогнозира политологът.

„Не смятам, че е настъпил процес на постигане на съгласие в българското общество. То е дълбоко фрагментирано и не може да излъчи монолитно мнозинство. Управляващата коалиция вероятно ще бъде 3 или 4-членна. Има натрупване на недоверие към институциите, усещане за несправедливост. То е много дълбоко и кризата е много опасна, защото отваря огромно пространство за популизъм, но не и за концентрирана политическа дейност“, убеден е анализаторът.

Той коментира и темата за мажоритарния вот, както и референдума. „Не познавам експерт, който има отношение към изборни системи, който да е склонен да приеме този вариант, към който ни тласкат. Това е сериозен риск. Това по същество е корпоративен референдум. „Шоуто на Слави“ е корпорация. В такива случаи аз започвам да се притеснявам. Народното събрание имаше право на редакторска намеса по отношение на въпросите, но този момент беше изпуснат. Имаше масивен, автоматичен вот, но той е факт“, посочи Антоний Гълъбов по повод референдума.

Социологът коментира и предстоящите избори във Франция като посочи, че не може да влезе популист в Елисейския дворец. „Предварителните избори са много интересни. Те започват да играят ролята на нещо като вътрешен процес на структуриране на подкрепа. Франсоа Фийон е десен политик, но много по-диалогичен и склонен да търси баланс, отколкото Ален Жюпе“, коментира Гълъбов.

Чуйте целия анализ на доц. Антоний Гълъбов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …