вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Доц. Анелия Буева – защо в България не се правят бъбречни трансплантации на деца

Доц. Анелия Буева – защо в България не се правят бъбречни трансплантации на деца

Доц. Анелия Буева е единственият лекар, член на Фонда за лечение на деца в чужбина, си подаде оставката. Тя е национален консултант по детска нефрология и експерт по детски бъбречни заболявания. Буева е една от дейните фигури във френско-българския проект, който започна в „Пирогов“ преди няколко години.

„Начинът, по който се изпращат децата в чужбина от 2010 г. От тогава няма бъбречни трансплантации на деца в България“, обясни медикът. Тя посочи, че на последната трансплантация асистентът е бил гост-професор, а основният водещ трансплантиращ е бил български уролог.

„Новият правилник, който новият директор на фонда, са приели и той е обнародван, дава тази възможност – не Общественият съвет и специалистите да решават, както беше до сега, а националният консултант по трансплантология“, посочи Буева.

„Преди се искаше мнение на трима специалисти дали едно дете да замине за лечение. Общественият съвет гласува и когато той гласува с „да“ детето заминава. Сега обаче директорът на фонда по новия правилник изпраща на националния консултант по трансплантология, който трябва последен да каже думата си. Срещу всички мнение на специалисти, той решава“, обясни методологията доц. Буева.

„7 години в България няма нито една детска трансплантация на бъбрек. Това е работа на екип с участието на анестезиолог, нефролог, уролог и други експерти“, посочи медикът. Тя коментира и конкретен казус с малкия Байрам.

„През 2010 г. на Великден на 4 април дойдоха да трансплантират колегите и екипът беше от 15 човека французи. Те бяха в „Пирогов“ пета година и се оказва, че е пристигнал факт от агенцията по трансплантация до директора на Пирогов, че това е незаконна трансплантация и трябва да спре. Всичко мина както трябва, трансплантацията беше успешна. Имаше второ дете за есента, но се оказа, че тя се отлага и не е разрешена, защото е незаконно. Сред мотивите беше, че не са членове на БЛС“, обясни доц. Анелия Буева.

„Не желая да съм сред хората, които вземат такива решения. Не желая моят подпис да стои под такива решения. Аз съм на страната на децата“, заяво Буева и така обясни защо е подала оставката си.

Чуйте целия разговор с доц. Анелия Буева по казуса в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …