неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доц. Андреана Евтимова: Медиите между езика на политическата коректност и езика на омразата

Доц. Андреана Евтимова: Медиите между езика на политическата коректност и езика на омразата

Доц. Андреана Евтимова гостува в студиото на еМисия България и разказа подробности за новата си книга „Двойственият език в медиите – езикът на политическата коректност vs езика на омразата“. Тя коментира темата с мястото на медиите.

„Книгата е доста обемна. Заложила съм доста проблеми, които вълнуват съвременното общество. Те са свързани с границите на говоренето, свободата на словото, езикът на политическата коректност и езикът на омразата“, коментира доц. Андреана Евтимова от СУ „Св. Климент Охридски“.

По думите й, говоренето никога не е било неконтролирано. Тя даде примери и добави, че е анализирала названия на болести, дискриминиращи думи и изрази по пол, възраст и етнос.

В книгата има и анкета, която проверява и доколко неутрални номинации са подходящи за публичното гласуване като например „негър“, „алкохолик“, „рак“ и други.

Евтимова каза, че политически коректният език е произвеждан институционално от елити и се прави опит да бъде наложен на обществата. „Ние нямаме тези проблеми, които имат обществата, които го създават“, анализира Евтимова и добави, че този език се налага нарочно, последователно от някакви елити.

Тя даде пример и каза, че военни действия се определят се като военни учения или хуманитарни мисии, за да бъде приспано вниманието на обществото.

Чуйте целия разговор за езика на омразата с доц. Андреана Евтимова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …