понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Доц. Ана Кочева за българите в Албания и българските диалекти по света

Доц. Ана Кочева за българите в Албания и българските диалекти по света

Европейският парламент прие важна резолюция, с която препоръчва на Албания да признае българското малцинство в Алабания, и по-точно населението в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора, което, по неофициални данни, се самоопределя като българско и наброява между 50 и 100 хил. души.

Закъсняло ли е това решение и как се приема в Албания – за това разговаряме с доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН.

Резолюцията е историческа и революционна, категорична е Кочева, която припомни подробности около миналото на проблема.

Става дума за хора, които като попитате на какъв език говорят, казват – на нашенски, а това е най-важният маркер, посочи тя и припомни, че в Тирана от няколко години има българско училище, създадено от българското дружество. Съществуват вече и кандидат-студентнски курсове, тъй като много младежи искат да дойдат и да продължат образованието си в България.

Доц. Кочева коментира и реакцията на „македонстващите“ в Албания, чиято теза, по думите й, ще бъде разбира на пух и прах, след като се е заговорило веднъж за българско малцинство.

В студиото доц. Кочева обясни и разликата между различните български диалекти по света – чуйте:

Разберете от колегите ни в Чикаго и как се пази българският сред общностите ни в Америка, където училищата, в които родният език се учи, работят само през уикенда.

Много деца, особено родените там, обаче предпочитат да говорят на английски. Цвете Тюлева бе в едно от най-големите български училища и събра мнения:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Сериозна тема. Браво !
    …и понеже Сме в ЕвроВизия – ха Да мрежираме ЗА BeautifulMess (Кристиан Костов) ! …вече Е И на уебсайта на Eurovision.