понеделник , 18 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Донорството в полза на родители с репродуктивни проблеми

Донорството в полза на родители с репродуктивни проблеми

Има ли надежда за хората с репродуктивни проблеми в България? Темата коментираха в студиото на Код 11-13 Мариела Куртева от фондация „Майки за донорство“ и Албена Пенева, която скоро очаква своето дете.

„Притеснителното е, че няма достатъчно донори. Държавата трябва да помогне малко в цялата тази борба. По думите й, в България няма човек, който да не знае, че може да дари кръв. Нека това се случи и с донорството на яйцеклетка и сперма“, призова Куртева.

„За мен нямаше никакви притеснения, че имах нужда от донорска яйцеклетка. Семейството и партньорът ми ме подкрепиха. При изследванията стана ясно, че имам запушване на тръби, яйцеклетките не са качествени“, сподели Албена Пенева.

Мариела Куртева каза, че са финансирали 24 двойки с по 5000 лв. всяка. „Имаме две родени бебета и чакаме още 6 да се родят. Ако говорим с числа, смятам, че се случват нещата“, посочи Куртева.
Тя каза, че не се е притеснявала като донор на яйцеклетка. От 2010 г. насам са родени над 2000 бебета. „И като майка смятам, че човек трябва да губи време в отглеждане на децата си, да хаби нерви с детските градини и училищата, но най-малко време трябва да загуби в това да се случат нещата. Пътят на много семейства е 10-12 години“, подчерта Куртева.

Тя добави, че семействата, които се нуждаят от донорски материал, също се притесняват от това. „Не може да те е срам, че искаш дете, имаш нужда от помощ и искаш да отгледаш детето си“, категорична е тя.

По думите й, яйцеклетката е една много малка частица и не би трябвало да има проблем с притесненията.

„Детето си е мое. Няма значение дали е с донорска яйцеклетка или не. Не мога да приема хората, които не могат да приемат донорската яйцеклетка. За мен никога не е имало проблем. Нека опитат всички, които имат нужда от това и да бъдат щастливи. Защото аз съм щастлива“, сподели Албена и призова всички жени, които имат нужда от помощ, да я потърсят.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …