четвъртък , 22 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Донорство чрез евтаназия?

Донорство чрез евтаназия?

През седмицата новият зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков влезе във фокуса на обществената критика с предложението, което направи относно промяна в донорното законодателство.

„Идеята е в момента, в който близките на човек с доказана мозъчна смърт откажат той да бъде донор, неговата животоподдържаща техника да бъде спряна“, обясни Ненков. По думите му, практиката е популярна в Европа, но не е регламентирана у нас и представлява вакуум в законодателната система в областта на донорството.

Темата в студиото на „Честно казано“ коментираха Иван Димитров от Български пациентски форум и здравният адвокат Мария Шаркова.

„Проблемът не е в това дали ще изключиш апаратурата, а в това, че държавата не си върши работата. Например, най-много трансплантации в цял свят се правят на хора, които са на хемодиализа. У нас те са 3000 човека, но държавата не прави нищо за тези пациенти“, коментира Димитров.

„Предложението на д-р Ненков не е за евтаназия, защото тя е налице, когато човекът е жив. В случая, д-р Ненков говореше за мозъчна смърт – тоест, мозъкът необратимо е приключил своята функция“, обясни адвокат Шаркова.

По думите й, роднините на пациентите трябва да са наясно, когато налице е мозъчна смърт, а в момента наредбите у нас не са категорични за действията в тези ситуации.

„Най-добрата трансплантационна система е в Испания. Там законът е като нашия, само че гласи, че всички, починали на територията на страната, могат да бъдат донори“, даде пример председателят на Български пациентски форум.

„Непрекъснато ми се случва да разрешавам конфликти между лекари и пациенти. Понякога един и същ казус звучи по два различни начина. Не е доказано дали има живот след смъртта, но когато един пациент стане донор, това е доказателство, че след смъртта си той може да даде живот“, заяви адвокат Шаркова.

Вижте целия разговор в следващото видео!

 

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …