четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Донка Байкова: Хидрогенираното палмово масло крие множество рискове за здравето ни

Донка Байкова: Хидрогенираното палмово масло крие множество рискове за здравето ни

Палмовото масло е натурален продукт и не е вредно. Когато обаче премине през процеса на хидрогениране, което означава от натурална форма да придобие твърда форма, човешкият организъм не е в състояние да обработва трансмасните киселини в него. Процесът на хидрогениране се прилага, за да може палмовото масло да се използва в направата на имитиращите млечни продукти сирена и кашкавали, или пък при бисквитите.

Това коемнтира проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Трансмасните киселини не са свойнствени за организма, той няма ензимни системи, които да ги разграждат и те започват да влизат във фосфолипидите на клетъчната мембрана и клетката губи разпознаваемост към вредни агенти от външната среда, т.е. имаме срив на имунната защита. На второ място, трансмасните киселини са с много доказани ефекти за повишаване на общия холестерол, разтройват системата ни, повишават риска от инфаркт и инсулт, повишават риска от поява на диабет, риска има и за бременните жени“, подчерта проф. Байкова.

По думите ѝ хидрогенирано палмово масло има в почти всички видове сладкарски изделия, бисквити, сухите пастички, в козунака дори.

В Канада и САЩ има кампания за бойкотиране на хидрогенираните мазнини заради рисковете от тях, но дълго време у нас ще продължим да ги консумираме, посочи проф. Байкова.

Тя бе категорична, че хидрогенираното палмово масло може да бъде заменено с натурални мазнини, било то и натурално палмово масло.

Интелигентният съвременен потребител използва всички видове растителни масла – рапчино масло, царевично масло, орехово масло и соево масло, които са много полезни, изтъкна още специалистът по хранене.

По думите ѝ, маслата, с които готвим, са най-полезни, ако ги поставяме на финала, а не в началото на готвене, както повелява българската традиция.

В разговора в предаването се включи и Никол Вълчанова, управител на магазин за био храни. Колегата ни Ирена Казакова разговаря с нея за това какво пазаруват българите в био магазините в опит да сложат по-качествени продукти на трапезата си.

При био храните се забранява да се ползват пестициди, различни генномодификации, приветства се хуманното отношение към животните, Различаваме био храните и по сертификационния знак върху опаковките им, посочи Никол Вълчанова.

По думите ѝ сред най-търсените храни са т.нар. суперхрани, както и кокосовото и какаово масло. Популярсност придобива и палмовото масло.

Целия разговор с проф. Донка Байкова можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …