четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Доналд Тръмп уволни министъра на правосъдието заради несъгласие с имиграционната му забрана

Доналд Тръмп уволни министъра на правосъдието заради несъгласие с имиграционната му забрана

Президентът на Америка Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор и министър на правосъдието Сали Йейтс. Тя се противопостави на указа за затваряне на границите за граждани на седем предимно мюсюлмански държави.

Йейтс, която е назначена от президента Барак Обама, издаде заповед министерството на правосъдието да не вкарва в сила спорната имиграционна забрана на Тръмп.

Йейтс заяви, че не е сигурна, че указът на президента за затваряне на границите на страната е законен. Тя застана зад позицията си и каза още, че указът няма да влезе в сила, докато тя е на поста главен прокурор.

Белият дом обяви, че Йейтс по този начин е предала министерството. Според изказването, тя е възпряла изпълнението на заповед, която е важна за сигурността на страната.

Дейна Боенте, която в момента е главен прокурор в източна Върджиния ще я замени на позицията.

Станалата известна като „мюсюлманската забрана“ на Тръмп продължи да всява смут в цяла Америка, като протестите срещу решението не стихват.

Повече за това как забраната се отразяват на имигрантите и застрашени ли са от депортация – коментира в „Жива връзка“ имиграционният адвокат в Далас Добрина Добрева.

„Има Българи, които ми се обаждат и питат дали те ще бъдат засегнати от новите наредби. Хората се страхуват, даже хора, които не са от седемте страни. Повечето българи, с които работя, имат зелени карти или професионални визи, но се страхуват от новите наредби и какво ще се случи“, сподели имиграционният адвокат.

Добрева бе категорична, че като цяло имиграционната забрана на Тръмп е противоконституционна.

По думите ѝ, един от проблемите е защо именно тези седем държави попадат под забараната.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …