събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Домашното насилие – приют предлага подслон за жертви в Чикаго, в Москва обсъждат спорен закон

Домашното насилие – приют предлага подслон за жертви в Чикаго, в Москва обсъждат спорен закон

Само преди дни, станахме свидетели на най-многобройния световен протест срещу потъпкването на човешките права и в частност правата на жените. Причината за него беше встъпването в длъжност на новия президент на Америка Доналд Тръмп, който преди да седне на високия държавен пост, неведнъж публично обижда жени и прави нелепи сексистки коментари.

В отговор на запис на разговор между Тръмп и Били Буш хиляди жени изплетоха символично розови шапки – котенца, с които стартира многомилионният протест в защита на човешките права. Много от участниците в марша изразиха притеснението си, че с встъпването си в длъжност, Доналд Тръмп ще намали субсидиите по програмата за защита на жените от насилие. Законът работи изключително успешно до сега и спасява от капана на домашното насилие милиони жени в Америка.

Според организаторите на протеста във Вашингтон, с орязването на финансирането му, животът на много от тези жени ще е изложен на огромна опасност.

В Чикаго работят повече от 30 организации и асоциации, които се грижат за жертвите на домашно насилие. Само преди дни, една от тях – „Апна гар“, откри в града най-новия приют за хора преживели физически тормоз в домовете си.

Създадена през 1989 година, за 27 години организацията е помогнала на близо 20 хиляди души да намерят подслон и подкрепа. Освен това, кризисният център предлага правни и консултантски услуги на над 50 езика.

Представете си, че трябва да напуснете дома си тази вечер, да вземете децата си и да заминете веднага. Може да вземете много малко неща с вас. И ако сте имигрант и жертва на домашно насилие вероятно ще имате допълнителни културни и езикови пречки, които ще ви затруднят да избягате от своя насилник.

В превод от хинди „Апна гар“ означава „нашият дом“ – това е първият нов приют в Чикаго, открит за последните десет години. Но идеята се заражда още през 80-те с нарастването на имигрантските общности в Чикаго.

„Имигрирането, всъщност е начин, който някои хора използват, за да засилят упражняването на власт и контрол“, посочи Неха Гил, изпълнителен директор на приют „Апна Гар“.

Така, за да си помогнат, група имигранти се събират и споделят проблемите, които срещат в новата среда на живот, а сред тях са и тези на жените, свързани с домашното насилие.

Тази група поддържа телефонна линия в продължение на около 5 години, на която се обаждат жени и говорят за своите нужди. Решават, че създаването на приют, някъде, където жените веднага да са в безопасност, ще бъде от голяма помощ.

Освен подслон, в центъра имат за цел да осигурят на жертвите на насилие помощ и среда, в която те да започнат да мислят за своето по-добро бъдеще.

Но проблемът далеч не е само сред имигрантите в тази страна. В Америка, 1 на 3 жени е жертва на насилие, а регистрирани случаи на физически тормоз върху представител на нежния пол има на всеки 7 секунди. Само през 2016 година горещата линия само на тази организация получава повече от 1800 обаждания.

Програмата на „Апна гар“ за борба с домашното насилие е уникална за целия щат Илинойс и се реализира със съдействието на кметството на Чикаго.

Приютът е посветен изцяло на това да помага по един начин, съобразен с културата на жертвите на домашно насилие от различните имигрантски общности.

Проблемът с домашното насилие в района на Чикаго е свързан с черната статистика на града, в който само за миналата година бяха регистрирани повече от 760 убийства. Кметът Емануел използва откриването на новия приют, за да обещае, че заедно с организации като „Апна гар“, ще продължи да работи за намаляването на инцидентите – на улицата, и зад затворените врати на домовете ни.

Според данни на „Евробарометър“ в България 20% от запитаните в изследването смятат, че самите жени провокират насилието. Според близо 60% от хората това не е личен въпрос, който трябва да се реши в семейството.

Същевременно руската Дума одобри почти единодушно проектозакон за намаляване на наказанията за домашно насилие. Предложението на практика декриминализира домашното насилие, ако то не се повтаря прекалено често и не води до значителни физически наранявания като счупени кости или мозъчно сътресение.

Вижте повече за домашното насилие и в България в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …