понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Докторът по микробиология Росица Тропчева за мотивите да се занимаваш с научен труд в България

Докторът по микробиология Росица Тропчева за мотивите да се занимаваш с научен труд в България

Защо един млад научен работник решава да остане у нас, въпреки привлекателните възможности за реализация в чужбина? Дори в България е възможно да постигнеш добра теоретическа и практическа подготовка, убедена е докторът по микробиология Росица Тропчева, която работи към Биологическия факултет.

Тя признава, че положението със заплащането и държавната подкрепа за научния труд у нас е обидно, ала вярва, че любовта към науката е особен вид любов и винаги идва момент, в който вложеният труд се изплаща.

Тропчева призна, че е имала предложения за работа в чужбина, последното от които за Америка, където заплатата й за месец би се равнявала на заплатите й за цели две години у нас.

В България обаче тя е горда да работи с компания, в която по думите й успяват да правят неща на високо световно ниво.

Тук все пак има компании, които работят на високо ниво и със световни учени, с цел да изнасят продукцията в чужбина, обяснява Тропчева. Това, срещата със студенти, любовта към родината я карат да остане тук.

Тя разказа, че миналата година е била на специализация в Харвард, където шеф на лабораторията е българка. Малко пъти съм била толкова горда в чужбина, там не стигнат случайни хора, коментира тя.

Чуйте целия разговор с нея за работата й:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …