вторник , 22 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Докторът по микробиология Росица Тропчева за мотивите да се занимаваш с научен труд в България
TROPCHEVA картинка

Докторът по микробиология Росица Тропчева за мотивите да се занимаваш с научен труд в България

Защо един млад научен работник решава да остане у нас, въпреки привлекателните възможности за реализация в чужбина? Дори в България е възможно да постигнеш добра теоретическа и практическа подготовка, убедена е докторът по микробиология Росица Тропчева, която работи към Биологическия факултет.

Тя признава, че положението със заплащането и държавната подкрепа за научния труд у нас е обидно, ала вярва, че любовта към науката е особен вид любов и винаги идва момент, в който вложеният труд се изплаща.

Тропчева призна, че е имала предложения за работа в чужбина, последното от които за Америка, където заплатата й за месец би се равнявала на заплатите й за цели две години у нас.

В България обаче тя е горда да работи с компания, в която по думите й успяват да правят неща на високо световно ниво.

Тук все пак има компании, които работят на високо ниво и със световни учени, с цел да изнасят продукцията в чужбина, обяснява Тропчева. Това, срещата със студенти, любовта към родината я карат да остане тук.

Тя разказа, че миналата година е била на специализация в Харвард, където шеф на лабораторията е българка. Малко пъти съм била толкова горда в чужбина, там не стигнат случайни хора, коментира тя.

Чуйте целия разговор с нея за работата й:

Вижте също

vec

Пак късо съединение – топенергетици предупреждават за сериозни проблеми

Представяме ви втората част на разговора с двама герои на протестите срещу своеволията на частната …