сряда , 24 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доклад на СЕМ: Би Ай Ти не проявява интерес към самоцелни траурни сюжети и битово насилие

Доклад на СЕМ: Би Ай Ти не проявява интерес към самоцелни траурни сюжети и битово насилие

„Наблюдението на Би Ай Ти показа, че медията отразява широк спектър от събития и не проявява интерес към т.нар. самоцелни траурни сюжети и битово насилие. Характерни са умереният тон и неутралната лексика, когато се третират болезнени сюжети“.

Това се казва в последния мониторингов доклад на Съвета за електронни медии (СЕМ), който изследва медийното съдържание с акцент върху насилието. Докладът  насочва вниманието си към начина, по който функционират някои от телевизиите в България, в това число и Би Ай Ти.

Наблюдението на СЕМ е обхванало темите за битовата престъпност, криминалните прояви, катастрофите по пътищата, както и тези за радикалния ислям, тероризма и  бежанския поток.

Според изводите на СЕМ 72% от новините по Би Ай Ти са по-скоро неутрални, а едва 9% са негативни. Свързани с тероризъм са 19%. Изследването обхваща 46 емисии и 391 репортажа.

В същото време 86% от съдържанието на публицистиката по Би Ай Ти е неутрално. В предаванията на телевизията негативните теми са само 3%, а за тероризъм се говори в 11% от времето.

Вижте също

Осъденият ген. Кирчо Киров: Делото има политически характер, България трябваше да покаже как се бори с корупцията

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров получи нова, по-тежка присъда. Софийският военен …